Jubileum

2023.12.18. 10:30

Huszonöt éves az Eső – ünnepi lapbemutatóra várják az érdeklődőket Szolnokon

Huszonöt esztendővel ezelőtt kezdődött az Eső című irodalmi folyóirat története. A lap azóta is fontos szerepet játszik Jász-Nagykun-Szolnok, sőt az egész ország irodalmi életében – a legújabb szám ünnepi bemutatóján az elmúlt évtizedekre is emlékeznek majd.

Szoljon.hu

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Az Eső című irodalmi lap első megjelenéséről, illetve a folyóirat-bemutatóról Valkó Mihály adott hírt az Új Néplap hasábjain 1998 decemberében.

Az Eső akkor még nem az volt, ami most, inkább egy lapkezdemény a Parnasszus című költészeti periodikában. Önálló 2000-ben lett, viszont mégiscsak huszonöt éve, december 16-án mutatták be a jász-nagykun-szolnoki írókat, irodalmárokat összefogni kívánó folyóiratot a fővárosban, a Petőfi Irodalmi Múzeumban (akkor Kortárs Irodalmi Központ), majd két nap múlva a Szolnoki Városi Művelődési Központban.

A legelső Eső borítója. Huszonöt éve kezdődött az irodalmi folyóirat története
Forrás: Beküldött fotó


Az első számban tizenheten írtak, megyei kötődésűek, pl. Serfőző Simon, Lázár Balázs, P. Nagy István, Mrena Julianna, Benedek Szabolcs, s olyanok is, akik már nincsenek köztünk: Körmendi Lajos, Dienes Eszter, Rentz Mátyás, Iluh István, Szenti Ernő, Turcsány Péter, Csukás István.

Jenei Gyula főszerkesztő egy kis időutazásra és lapbemutatóra invitálja az érdeklődőket: az elmúlt huszonöt évre emlékezhetnek azok, akik 19-én (kedden) 18 órakor részt vesznek az azóta „felnőtt” és országos rangúvá vált Eső ünnepi estjén a szolnoki TISZApART Moziban. És persze karácsonyi ajándékként kézbe vehetik a nyomdából aznap kikerülő legújabb lapszámot többek között Markó Béla, Petőcz András, Háy János, Szeifert Natália, Száraz Miklós György, Bánki Éva, Lackfi János, Nagy Lea, Vidéki Péter szövegeivel. Serfőző Simonnak, Zalán Tibornak, Benedek Szabolcsnak pedig ebben a számban éppúgy olvashatók írásai, mint az elsőben.

A legújabb Eső. Ünnepi esten mutatják be a friss lapot a TISZApART Moziban
Forrás:  Beküldött fotó

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!