Kultúra

2023.12.16. 17:30

Szakajtónyi népzenei örökséggel gazdálkodik a szolnoki egyesület

Az 1969-ben alakult Szolnoki Népdalkör a közelmúltban érdemelte ki a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Művészeti Díjat. A Szolnoki Népdalkört, valamint a szintén ismert és elismert Sodrás Népzenei Kisegyüttest az a Szakajtó Szolnoki Népzenei Műhely Egyesület támogatja, amely lobogójára tűzte a főleg hazai népzene- és népdal-, valamint a néptánc-örökség gyűjtését, gondozását és továbbadását. A szervezet tevékenységéről Blazsek Zsuzsannával, az egyesület krónikásával beszélgettünk.

Mészáros Géza

A Rózsakerti Nyári Népzenei Estéken megénekeltetik a hallgatóságot is

Fotó: Blazsek Zsuzsanna

– A Szakajtó Szolnoki Népzenei Műhely Egyesület zenei tevékenysége nem ismeretlen a vármegyeszékhely és térsége kulturális életében – kezdte Blazsek Zsuzsanna. – A Szakajtó egyfajta ernyőt képez a sok irányú tevékenység fölött. Tagjai rendszeresen részt vesznek rendezvényeken, városi ünnepségeken. Támogatásukkal segítik a fellépésekben az immáron vármegyei Művészeti Díjas Szolnoki Népdalkört, valamint a Sodrás Népzenei Kisegyüttest. Az 1969-ben alakult Szolnoki Népdalkör évente legalább 15-20 alkalommal lép fel, nem csak a vármegyeszékhelyen, de országos megmérettetéseken is sikeresek. A csoport eredményeiben nagy szerepet játszik a 40 éve alakult Sodrás Népzenei Kisegyüttessel való együttműködés, hiszen a hazai népdalkörök döntő többségét nem vonósok, hanem citerazenekarok kísérik. Évek óta láthatjuk népzenei műsorukat többek között a Civil Kavalkád nagyszínpadán, vagy az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ többszöri felkérése mellett számos egyéb eseményen.

A Szolnoki Népdalkör, valamint a Sodrás Népzenei Kisegyüttes közös fellépéseinek egyike
Fotó: Blazsek Zsuzsanna

– Az egyesület 2017 tavaszán a népzene, a néphagyományok iránt elkötelezett szakemberek összefogásával jött létre. A Műhely célja a népzenei tevékenységen alapuló hagyományápolás, értékmegőrzés, közösségépítés, tehetséggondozás, oktatás, szakmai együttműködés, programszervezés. Továbbá a szolnoki népzenei csoportok, népdalkörök, zenekarok, énekes és hangszeres szólisták működésének, együttműködésének szakmai segítése, a tehetséggondozás és az utánpótlás nevelés – foglalta össze feladataikat az egyesület Blazsek Zsuzsanna, aki az idei munkáikról is szólt.

– A Szakajtó Szolnoki Népzenei Műhely Egyesület szervezésében több esemény is megrendeztek idén. Öt éve felelevenítették és újraindították a citeraoktatást. Évi hét alkalommal Biró László népzenész, népzenetanár vezetésével tartottak képzéseket kezdőknek és külön haladóknak, alkalmanként 12-18 fő részére. Negyedik éve működik és fellépésekre jár a Szakajtó Citerazenekar. Népi ének-oktatást szerveztek Juhász Erika népdalénekessel és négy rendhagyó énekórát a környező településeken. Évszakokhoz illő, farsangi, tavaszi, őszi táncházakat rendeztek, bábjáték előadással. Nagy sikere volt az aprók táncának vezetéssel, ilyenkor muzsikál a Sodrás Népzenei Kisegyüttes, és kézműves foglalkozás várja a kicsiket. A tartalmas családi program jó híre egyre vonzóbb. A változatos, meglepetésekben gazdag műsorhoz tehetséges fellépőket, táncoktatókat hívtak. Az egyesület lehetőséget nyújtott három énekesnek és hét muzsikusnak, hogy részt vegyenek a nyári népzenei táborban.

Újraindították a citeraoktatást
Fotó: Blazsek Zsuzsanna

– Évente három népi vonós-oktatást is szerveztek, hegedű, brácsa és nagybőgő felvonultatással, mert fontosnak tartják a Kárpát-medence hagyományos népzenéjének hiteles elsajátítását. A nyári hónapokban hat alkalommal a Rózsakerti Nyári Népzenei Esték okoztak boldogságot a város lakosainak és a környékbelieknek. A Sodrás Népzenei Kisegyüttes az állandó zenekar. A prímás Juhászné Antal Gabriella népzenész, népzenetanár, hegedűn és tamburicán Móráné Seres Katalin játszik, Mikes István brácsázik, Kormány Roland pedig nagybőgőzik. A programokat színesítik a meghívott, országosan ismert énekesek, zenészek, népdalkörök, zenekarok. Ilyenkor a közös éneklés a legnagyobb élményt nyújtja. Erre a szabadtéri családi programra egyre többen érkeznek.

Régi vágyálom is teljesült, elindult a cimbalomoktatás
Fotó: Blazsek Zsuzsanna

– Megvalósult a dédelgetett gondolat, a cimbalomoktatás, még pedig Jobbágy Bence népzenész, népzenetanár vezetésével. Októberben Víg-a-dalom címmel zajlott a Népdalkör találkozó és Kóta minősítés, melynek része volt dr. Béres Józsefnek, a szolnoki gyógyszergyárat is működtető Béres-csoport tulajdonosának előadása, valamint a Korinda zenekar koncertje és táncháza. A csapat decemberben a már hagyománnyá vált adventi koncerttel zárja az évet.

– Az egyesület támogatók nélkül nem működhetne ilyen eredményesen. Mindez a harminchárom program a Szakajtó szervezésében nem jöhetett volna létre pályázati lehetőségek nélkül, amelyet a Miniszterelnökség, a Nemzeti Együttműködési Alap, a Csoóri Sándor Alap és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. biztosított. De céljaik megvalósításában nagy segítséget kaptak a szolnoki önkormányzattól, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központtól, a VOKE Művelődési Háztól, a Verseghy Ferenc Könyvtártól, a Contact MKSZ és a Szent Imre Művelődési Háztól, illetve mindazon szervezetektől, akik helyet, lehetőséget nyújtottak oktatásra és fellépésre – mondott köszönetet Blazsek Zsuzsanna a Szakajtó műhely nevében is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!