Szolnoki vár

2023.12.19. 17:24

Szakmai konferenciát tartottak a Szolnoki vár munkálatairól

A Szolnoki Művésztelepet körülölelő területen egykoron egy vár állott, amely még az Árpád korban, az oszmán időszakban és a Rákóczi-szabadságharc alatt is nagy jelentőséggel bírt. Ez az építmény mára teljesen eltűnt, azonban a szakemberek azon munkálkodnak, hogy mindez megváltozzon. Erről szólt a kedd délutáni „A Szolnoki vár! - Szolnoki várkerület turisztikai célú fejlesztése” című projekt zárórendezvénye is a városházán.

Köllő Judit

A Szolnoki Vár eddig megvalósított eseményeiről tartottak konferenciát tegnap délután a városházán

Fotó: Nagy Balázs

A végéhez közeledik a „A Szolnoki vár! - Szolnoki várkerület turisztikai célú fejlesztése” című projekt, amelynek apropóján záró rendezvényt szerveztek tegnap délután a városházán. Az eseményen elsőként Kertész Péterné Bokor Zsuzsanna projektmenedzser ismertette a Szolnoki Vár projektjét. 

A Szolnoki Művésztelepet körülölelő területen egykoron vár magasodott, amely az Árpád-korban, az oszmán időszakban és a Rákóczi szabadságharc alatt országos jelentőségű volt, mára azonban szinte nyomtalanul eltűnt 

– fejtette ki a projektzáró rendezvényen Kertész Péterné Bokor Zsuzsanna. 

–  A szolnoki vár nem véletlenül van jelen a helyiek emlékezetében. Az egykori erőd emlékét őrzi a Szolnoki Művésztelepet körülölelő épületek, építmények és utcák.

A Szolnoki Vár projektje egy Európai Uniós vissza nem térítendő támogatás keretében összesen 1,7 milliárd  forint értékű támogatásból válik újra láthatóvá mind művészeti, építészeti szempontból.  Az eseményen az eddigi sikereket is ismertettek, amelynek köszönhetően a támogatásból megépült az újkori vár nyugati kaputornyára emlékeztető Várkapu Történelmi látogatóközpont, a Zagyva gáton pedig a Bástya sétány. A fejlesztés keretében a „Múltjelek” elnevezéssel a vár egykori maradványainak állomásait alakították ki. Ezek mellett pedig a Damjanich park térrendezése is elkészül, megújult a Náray Lőrinc híd, tematikus játszótér, amelyeket szobrászművészek készítettek, a hídfő mellett kerékpáros megállóhely várja majd a látogatókat és turista parkoló pedig a Zagyva jobb oldalán, a fogadó épülettel szemben kapott helyet.  

Az eseményen a későbbiekben egy szakmai konferencia keretében, Várkapu címmel előadásokat tartottak a nagyérdemű számára. A „Miért építünk várakat? címmel tartott előadást Álmosdi Árpád építész. Verebes György, a művésztelep vezetője, a Szolnoki Művésztelep kapcsolódási lehetőségiről beszélt. Később pedig dr. Kertész Róbert  „Lásd a láthatatlant! a szolnoki várak története” címmel tartott előadást a rendezvényen. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!