Galériával

2024.01.22. 17:30

Citeraszóval, énekelve emlékeztek, s avattak emléktáblát Buday Péter karnagynak a szolnoki múzeumban

Az emléktáblát a család nevében Buday Péter fia, Buday György, valamint az alkotó, Pogány Gábor Benő leplezték le.

Mészáros Géza

A Damjanich János Múzeum földszinti átriumában helyezték el a húsz éves Szolnoki Panteon idei első emléktábláját, a nagy hírű karmesterre, Buday Péterre emlékezve

Fotó: Nagy Balázs

Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján egy arra méltó személy emlékezetével gazdagodott az idén épp húsz éve alapított Szolnoki Panteon a Damjanich János Múzeumban. Buday Péter karnagy és kórusvezető bronzból készült portréját Pogány Gábor Benő szobrászművész alkotta meg és a múzeum földszinti átriumában helyezték el, s avatták fel hétfőn.

Az 1921-ben Derecskén született Buday Péter a családjával együtt költözött korán Szolnokra, mely városban ének-zenei pedagógusi és iskolaigazgatói pályája alatt gyermek és felnőtt, leány és fiú, férfi és női énekkarokat szervezett, s indított el. Közülük napjainkban is magas színvonalúan működik egyéb vegyes karok mellett többek között a Bartók Béla és a Kodály kamarakórusok, valamint a MÁV Járműjavító férfi kara is.

A Damjanich múzeum konferenciatermében Birinyi József, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, a KÓTA társelnöke, valamint dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő emlékezett a nemzetközi hírű karnagyra és kórusszervezőre, előbbi a citerajátéka mellett meg is énekeltette a száz tagú hallgatóságot. Az eseményen fellépett a Bartók Béla Kamarakórus, valamint a Kodály iskola Cseperedő Csicsergők énekegyüttese is. Az emléktáblát a család nevében Buday Péter fia, Buday György, valamint az alkotó, Pogány Gábor Benő leplezték le.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!