A múlt kincsei

2024.01.30. 16:30

Érdekfeszítő helytörténeti írásokat mutattak be Jászalsószentgyörgyön

A történelem viharos eseményei is megelevenednek a visszaemlékezésekben.

Illés Anita

A helytörténeti füzeteket január 27-én mutatták be a községházán

Forrás: Beküldött fotó

Fotó: Gondos Márk

Három hiánypótló kiadvány jelent meg a Jászalsószentgyörgyi Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület gondozásában. A helytörténeti füzeteket január 27-én mutatták be a községházán. A múlt iránt érdeklődő közönség megismerhette Ludányi Kálmán (1918-2011.) Életem című írását, amelynek kéziratát a szerző özvegye bocsátotta az egyesület rendelkezésére – számolt be az eseményről Marton Rita, az egyesület titkára. 

Megtudtuk, Ludányi Kálmán érdekfeszítő, lebilincselő formában írt gyerekkoráról és családjáról, a második világháborúról, a szocialista mezőgazdaságról, az 1956-os forradalomról és a megtorlásról. Szentgyörgyi életünk címmel jelent meg Vízi Ferencné összefoglalója, aki 1941-ben Jászalsószentgyörgyön született, de 1965 óta Kanadában él. Történeteit abból a huszonnégy évből meríti, amikor lányként a településen élt. Emlékképeiben felidézi többek között a családját és a régi szomszédokat, a Vadast, a helyi cukrászdát, a falubeli embereket és eseményeket. 

A harmadik kiadvány három szerző - Lukácsi László (1949-2020), Müller Attiláné és Simon Károly – dolgozatát közli, melyet a szolnoki Damjanich János Múzeum helytörténeti pályázatára adtak be még 2014-ben A zsidóság emlékezete Jászalsószentgyörgyön címmel. Ebben négy visszaemlékezés olvasható azokra a zsidó emberekre, akik a holokausztig a faluban éltek. A bemutatón részleteket olvastak fel a helytörténeti füzetekből, valamint szó volt az írások létrejöttének körülményeiről is. Szarvák Imre polgármester megköszönte az egyesületnek a tartalmas kiadványok megjelentetését. 


 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!