Társadalmi problémák

2024.02.04. 16:30

Izgalmas alkotásokat vetítettek a filmfesztivál utolsó napján is a jászberényi moziban

Február elseje óta zajlott a díjnyertes alkotásokat bemutató rendezvény.

Illés Anita

A fesztivál nyitó rendezvényén a Kiáltvány a gyerekekért című filmet láthatta a közönség

Fotó: Pesti József

A Kiáltvány a gyerekekért című orosz filmmel kezdődött a 10. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) jászberényi rendezvénye csütörtökön este a Lehel Film-Színházban. 

– A világra kíváncsi, a problémákra érzékeny emberek ülnek itt. Olyanok, akik nem félnek beszélni a társadalmunkat feszítő témákról, kérdésekről és akik szeretnének betekinteni a háttérinformációkba, vagy a színfalak mögé. Ebben segít a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, ami az elmúlt időszakban nívós kulturális eseménnyé nőtte ki magát nem csak Magyarországon, hanem feltette magát a nemzetközi térképre is – ezekkel a gondolatokkal vezette fel a rendezvényt Erdei Gábor szerkesztő-műsorvezető, az est moderátora. 

A vetítés előtt Budai Lóránt polgármester mondott köszöntőt, majd Sós Ágnes filmrendező, a BIDF alapító-igazgatója videóüzenetben kívánt tartalmas időtöltést a nézőknek. Idén hét sokszorosan díjazott dokumentumfilmmel, szakmai beszélgetésekkel érkezett Jászberénybe a fesztivál. A megnyitó után elsőként a Kiáltvány a gyerekekért című alkotást láthatta a közönség, majd Lukácsi Pál pszichológus és Szőrös Zoltán középiskolai tanár osztotta meg gondolatait a dokumentumfilm témájával kapcsolatban. 

A fesztivál második napján két filmet mutattak be, a Harcban című alkotás az ukrán kormány tagjainak munkáját tárja fel az ukrajnai háború első évében, az Amíg még nézhetjük című indiai film pedig a tényeken alapuló újságírás világszintű nehézségeire világít rá. A témáról Duló Károly filmrendezővel Erdei Gábor beszélgetett. Szombaton szintén két vetítésre várták az érdeklődőket, A mi kis hazai pályánk és A gullspangi rejtély került fókuszba, majd Ronyecz Antónia filmproducert és Módosi Rebeka, filmesztéta dolgozta fel a látottakat. Február 4-én, vasárnap 16 órakor a La Singla, a flamenco-királynő rejtélye következik, majd 18.30-kor Az utolsó szépfiú című dokumentumfilm zárja a jászberényi programot. Szakértőként Pápay Eszter táncos, pilatesoktató, a Táncos a csendben siketekből álló tánccsoport volt vezetője és Dobó Katalin, családok mentora, a Maci Alapítvány alapító-igazgatója lesz a filmet követő beszélgetés vendége. 


 


 


 


 


 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!