Értékőrzés

2024.03.31. 07:07

Alapításának negyven éves jubileumát ünnepelte a „Dósai” Honismereti Szakkör – galériával

A jubileumi rendezvényen felelevenítették a helytörténeti kutatómunka legfontosabb eredményeit is.

Illés Anita

Alapításának negyvenedik évfordulóját ünnepelte a „Dósai” Honismereti Szakkör a napokban. A közösség élő és elhunyt tagjaiért Ivancsó István plébános mutatott be szentmisét a római katolikus templomban, majd a Tarnamenti-2002 Kft. éttermében folytatódott a rendezvény.

ünnepség, rendezvény, évforduló
Jeles évfordulót ünnepelt a „Dósai” Honismereti Szakkör
Fotó: Pesti József

A helyi óvodások köszöntője és a cipóátadás után Baranyi Sándor polgármester köszöntötte a jubiláló szakkör tagjait és a meghívott vendégeket. Az eseményen Pócs János országgyűlési képviselő is méltatta a közösség több évtizedes értékőrző tevékenységét. Dr. Dobos László, a Jászok Egyesülete elnöke a 21. századi jász hagyományőrzésről tartott előadást. A szakkör közösségmegtartó és hagyományőrző szerepe meghatározó Jászdózsa életében. 

Az elmúlt negyven év legfontosabb történéseit Zsidei Andrásné szakkörvezető foglalta össze. Felidézte, hogy a honismereti szakkör 1984-ben alakult meg Gulyás János tanár vezetésével. Tevékenységük során összegyűjtötték a falu tárgyi emlékeit, amelyeket a tájházban mutatnak be. Létrehozták a település második világháborús emlékművét, feltérképezték a valamikor népes tanyavilágot. Megszervezték egyebek mellett az elszármazottak találkozóját, több alkalommal feldolgozták már a falusi élet jeles eseményeit, így például felelevenítették a kézi aratást, a paraszti lakodalmi szokásokat, a pendzsomot és a dósai kútra járás hagyományait. Harminc éve csatlakoztak a Jászok Egyesületéhez.

Az évforduló alkalmából díszokleveleket adtak át. A rendezvény nosztalgikus hangulatban, finom ebéddel és baráti beszélgetésekkel ért véget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!