Történelemformálók

2024.03.10. 10:00

Magyar Nobel-díjasok portréi is láthatók a mester jászberényi kiállításán

Hittel, lélekkel faragta alkotásait a mester, aki nagyszülei révén kötődött a Jászsághoz.

Illés Anita

Történelemformálók – Magyar Nobel-díjasok és uralkodók címmel nyílt kiállítás néhai Bú József fafaragó mester alkotásaiból kedden a Jászberényi Városi Könyvtárban. Takács Hedvig könyvtáros köszöntője után Farkas Edit, a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria igazgatója idézte fel a mester kalandos életútját, aki bár szinte egész életét Szatmárnémetiben élte le, nagyszülei révén kötődött Jászberényhez. 

A kiállítás április 13-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében
Fotó: Pesti József

Évtizedekig a faiparban dolgozott, művészi tehetségét csak nyugdíjas éveihez közeledve bontakoztathatta ki, autodidakta módon képezte magát. Először apróbb dísztárgyakat készített, majd később kifaragta családi címerüket és a Nagy-Magyarország 72 vármegyéjének címereit is. Ezt követően jöttek a történelmi arcképei, köztük királyok, fejedelmek, szabadságharcosok, az Aradi 13-ak. Elkészítette Rózsa Sándor és Ady Endre portréját, valamint néhány emlékoszlop is köthető nevéhez. 2003 és 2017 között 27 kiállítása volt, 14 Romániában, 13 pedig Magyarországon. 

– Bú József nem művész volt, hanem mester, aki hittel és lélekkel készítette műveit. Tisztelettel és odafigyeléssel formálta meg a számára meghatározó emberek portérit – mondta Farkas Edit. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!