Díj

2024.04.19. 20:32

Két jászkunsági múzeumi szakember kapott elismerést a Pulszky Társaságtól

Hortiné Bathó Edit, a jászberényi Jász Múzeum nyugalmazott igazgatója Éri István-díjat, Császár Péter, a szolnoki Damjanich János Múzeum restaurátora Balázsy Ágnes-díjat kapott a Magyar Múzeumi Egyesülettől.

Mészáros Géza

A Pulszky Társaság évente adja át a kiemelkedő szakmai életutat elismerő Pulszky Ferenc-díjat, valamint a jelentős eredményt felmutató, negyven évnél fiatalabb szakemberek számára a Pulszky Károly-díjat. Ugyanekkor veheti át az Éri István-díjat az a szakember, aki hosszabb távon kiemelkedő és hatásában jelentős tevékenységet folytat a társaság munkája terén, lényegesen hozzájárulva a magyar múzeumügy fejlesztéséhez is. 

Elismerést kapott idén Hortiné Bathó Edit (jobbról az ötödik) és Császár Péter (balról a negyedik) is
Forrás: Pulszky Társaság

Hasonlóképp ekkor derül ki, hogy ki veheti át a restaurátorok közül a Balázsy Ágnes-díjat. Az elismerés a kiírás alapján annak a restaurátornak adható, akik irányító, elméleti és gyakorlati munkájával jelentős mértékben hozzájárult a magyar műkincsállomány megmentéséhez, a múzeumokban őrzött tudás széleskörű társadalmi népszerűsítéséhez. Az idei kitüntetettek személyére április 17-én, a Pulszky Társaság Magyar Mezőgazdasági Múzeumban megrendezett éves közgyűlésén derült fény.

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület a legnagyobb taglétszámmal rendelkező múzeumszakmai civil szervezet, amely megalakulása óta folyamatosan törekszik a múzeumok társadalmi elismertségének megőrzésére és emelésére. Közhasznú szervezetként véleményt formál a múzeumügy egészét érintő kérdésekben. Választmánya és elnöksége révén kezdeményezője és állandó véleményezője az átfogó múzeumi fejlesztéseknek, köztük a jogszabályi környezet alakításának.

Az idei kitüntetettek; Éri István-díj: Hortiné Bathó Edit, a Jász Múzeum nyugalmazott igazgatója. Balázsy Ágnes-díj: Császár Péter, a Damjanich János Múzeum restaurátora, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei állományvédelmi felelős. 

Pilszky Ferenc-díj: Kalla Zsuzsa, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgató-helyettese. Pulszky Károly-díj: Sóki Diána, a Petőfi Irodalmi Múzeum múzeumpedagógusa, önkéntes-koordinátora.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!