Kultúra

2024.04.01. 09:30

Színes programokkal emlékezik névadójára a szolnoki Verseghy könyvtár

A Verseghy Ferenc Könyvtár az intézmény névadásának 70. évfordulóján megemlékezik majd a tudós-költőről, illetve a könyvtáros elődökről is

Mészáros Géza

Verseghy-emlékülést rendez a Szolnokon született (1757. április 3.) magyar költő, polihisztor, műfordító, irodalomszervező, nyelvész, énekes, hárfás, zeneszerző, pálos szerzetes, katolikus pap nevét viselő szolnoki könyvtár április 8-án, 9 órától a közművelődési intézményben. 

Verseghy Ferenc domborműve 
Forrás: Verseghy Ferenc Könyvtár

Az immáron kilencedik alkalommal megrendezett Verseghy-emlékülés előadói lelkes fiatal nyelvészek és irodalomtörténészek lesznek, akik rövid hangversenyen meg is szólaltatják Verseghy megzenésített verseit. 

A könyvtár 2022 decemberében ünnepelte a tudományos ülésszak 50. évfordulóját. Az energiaválság miatt akkor nem tudta méltóképpen megünnepelni a jeles jubileumot. Most azonban, az intézmény névadásának 70. évfordulóján megemlékezhet a tudós-költőről, illetve a könyvtáros elődökről, például Kisfaludy Sándorról, Szurmay Ernőről, Pápayné Kemenczey Juditról, dr. Horváth Károlynéról, akik valamennyien kiemelkedő szerepet töltöttek be a Verseghy-kultusz ápolásában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!