Szakkör

2024.05.27. 16:30

Hagyomány, kreativitás és időutazás jegyében nyílt bútorfestő kiállítás Jászfényszarun

A Nemzeti Művelődési Intézet programja keretében a bútorfestés rejtelmeit fedezte a lelkes jászfényszarui csoport.

Illés Anita

Angyalok atyafisága – fára festett madárkák és lélekvirágok címmel nyílt meg május 24-én a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság „értékes” programjai keretében indult bútorfestő szakkör kiállítása. 

kiállítás
balról jobbra Cserhátiné Langó Terézia, Bujákiné Szabó Anita, Kovács Béláné Pető Magdolna, Baranyi Józsefné és Szatmári Anikó alkotásait június 24-ig csodálhatják meg az érdeklődők a Régi Parókián
Forrás: Beküldött fotó

A Régi Parókia galériájában tartott eseményt az Iglice Néptáncegyüttes táncosainak előadása vezette fel, majd Kovács Béláné Pető Magdolna, a társaság elnöke, a bútorfestő szakkör vezetője köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet a Tudásunkkal kézen fogva a közösségekért kezdeményezés keretében hívta életre „aSzakkör” programot, amelyhez sikeres pályázat útján a népfőiskola is csatlakozott.

Az ötfős bútorfestő szakkör elindításához jelentős értékű alapanyagot és eszköz csomagot nyertek. A foglalkozások során megismerkedtek többek között a népi bútorfestés jellegzetes tájegységeivel és azok motívumkincseivel, a színkeverés, az ecsetkezelés és a tervezés fortélyaival. A csoport tagjai kezdőként, lépésről lépésre együtt tanulták a bútorfestést. Minden témához online tananyagot, munkafüzetet és szakkönyvi ajánlásokat kaptak. Online mentorként Ament Éva grafikus, népi bútorfestő iparművész, szakoktató segítette a közösséget, valamint Kerékgyártó Emese bútorfestő szakmai tanácsaiból is sokat merítettek az alkotók.

Az elmúlt nyolc hónapban például faddi tükörkereteket, vizesréti névtáblákat, kiétei, sólyi, kórósi és vizesréti mennyezeti templomkazettákat feldolgozásokat, kulcstartókat és békési dobozokat késztettek. Ezekből a meseszép munkákból nyílt kiállítás, mely bemutatja, hogy a régmúlt használati tárgyai hogyan születnek újjá és válhatnak mai életünk részévé. 

A megnyitón Kiss Gábor regnáló jászkapitány méltatta az értékőrző közösséget. Rónyai László, a Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Igazgatója bemutatta aSzakkör programot, mely vármegyénkben is nagy népszerűségnek örvend. A kiállítást dr. Farkas Kristóf Vince nyitotta meg és ajánlotta a közönség figyelmébe. Közreműködött Gorcsakovszky Györgyné népdalénekes. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!