aSzakkör

2024.05.25. 15:00

Érték és hagyomány – a jászkunság legszebb alkotásait mutatják be Szolnokon – galériával

Értéket hoztak létre és hagyományt ápoltak azok a szakkörök, melyek az elmúlt időszakban a Nemzeti Művelődési Intézet által létrehozott program keretében működtek. Szombaton a vármegyei csoportok alkotásaiból nyílt kiállítás Szolnokon, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.

Rimóczi Ágnes

A szélrózsa minden irányából érkeztek a szolnoki Agórába szombaton délelőtt. A vármegye számos településről jöttek alkotók, hogy bemutassák azokat a tárgyakat, melyeket az aSzakkör program keretében készítettek. Szebbnél szebb alkotások tekinthetők meg a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) közösségépítő és értékteremtő projektjének vármegyei kiállításán.

kiállítás, tárlat
A kiállításon szebbnél szebb alkotások tekinthetők meg
Fotó: Mészáros János

A Jászkunságban egyre népszerűbb a program

A megnyitón elhangzott, hogy 2021-ben a pandémia okozta nehézségek megoldására indult útjára az aSzakkör, a NMI tudásmegosztó online felülete. A cél az volt, hogy az internet segítségével avassák be az érdeklődőket a hagyományos szakköri tevékenységekbe, s népszerűsítsék a közösségi formákat. Kiderült, hogy míg 2021-ben negyvenegy, 2022-ben ötvenhét, tavaly pedig már hetvenöt szakkör indult el a program keretében. Az érdeklődés tehát egyre nagyobb, s a szervezők bíznak abban, hogy a jövőben is így lesz.

– Megtiszteltetés, hogy megnyithatom ezt a kiállítást, ami nemcsak a művészi alkotások gyűjtőhelye, hanem a közösség, együttműködés példája is – emelte ki Rónyai László, a Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Igazgatóságának vezetője.

Mint mondta: a tárlat címe – A szélrózsa minden irányából – nem véletlen, hiszen a vármegye minden szegletéből érkeztek kiállítási anyagok.  

A célunk az volt, hogy minél színesebb, formásabb tárlat jöjjön létre. Nagy öröm számunkra, hogy a szakkörökön fiatalok és idősek is részt vettek egymást segítve, inspirálva

– A legfontosabb üzenet, hogy ezek a tárgyak nemcsak alkotások, hanem közösségi munkák is. Alkotás közben jó kapcsolatok alakultak ki, közösségi élmény volt a résztvevők számára – mutatott rá a vármegyei igazgató a program közösségformáló szerepére.

Június 8-ig tekinthetők meg az alkotások

Rónyai László megköszönte a szakkörvezetők, -szervezők munkáját, az intézmények vezetőinek azt, hogy helyszínt biztosítottak. Kiemelte: bíznak abban, hogy folytatják a munkát a szakkörösök. 

– Szeretnénk a vármegyei kiállítással hagyományt teremteni – tette hozzá.

Az Aba-Novák Kulturális Központban – az intézménnyel kezdetek óta együttműködik az NMI – látható kiállítás a legutóbbi időszak alkotásait mutatják be. A kiállítás június 8-ig tekinthető meg hétfőtől péntekig, délelőtt tíztől este hat óráig, szombaton délelőtt tíz és délután négy óra között.

Mentorok segítették a munkát

A szakkörök mentorok segítségével működtek, a mentorálást a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Népművészeti Egyesület kapta feladatul. Ahogy a megnyitón az egyesület elnöke kiemelte: öröm volt ez számukra. 

– A legutóbbi időszakban segítettünk negyvenhat szakkört. Megerősítést nyert, hogy a szakemberek segítsége nagyon hasznos volt – hangsúlyozta Molnár Jánosné, aki azt is elárulta, hogy a gyöngyfűzés, a bútorfestés és a mézeskalácskészítés volt a legnépszerűbb a programban. Kiemelte a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársaival való kiváló együttműködést, s mint mondta: bíznak a folytatásban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!