Program

2024.05.13. 16:30

A vármegye ifjúságára is hangol a Szolnoki Szimfonikus Zenekar

A klasszikus zene fővárosainak meghódítása után vármegyénk kistelepülésének iskoláiba utazik a zenekar

Mészáros Géza

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar ez év február végén több alkalomra való, rendkívül szórakoztató hangverseny-sort adott a Szolnoki Tankerület diákjai, valamint a vármegyeszékhely óvodásai számára. Gabor Vosteen furulya- és artistaművész vidám zenei produkciója megszólította a (magas) kultúrára érlelődő gyermekeket, és egycsapásra megkedveltette velük a klasszikus és komoly zenét.

szolnoki szimfonikus zenekar,ifjúság,hagolódás
A Szolnoki Szimfonikusok „Rézfúvós Nagyparti” című produkciója is klasszikus gyermekbarát program 
Forrás:  Beküldött fotó

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar a nagy sikerű „A fütyülős furulyás” című produkciója után ezúttal Jász-Nagykun-Szolnok vármegye többi általános iskolás diákjaihoz viszi el a zene élményét. A gyerekek még tavasz végéig tizenkilenc vidéki helyszínen találkozhatnak a könnyed stílusba öltöztetett klasszikus zenével.

A Szolnoki Szimfonikusok „Rézfúvós Nagypartijának” műsora egy tanóra, mégis óriási utazás a zene világába, mindez csipetnyi humorral vegyítve. Ebben a produkcióban a rézfúvós hangszereké a főszerep, így a trombita, a kürt, a harsona és a tuba hangjával ismerkedhetnek meg a gyerekek interaktív módon. A különböző zenei korszakok és stílusok harmóniája nagy népszerűségnek örvend a gyerekek körében koncerten.

Az együttes tehát 2024-ben sem kíván engedni egyik fő céljából, a zenei nevelés megalapozásából.

– A Szolnoki Szimfonikus Zenekar több mint tíz évvel ezelőtt egy új szemlélettel indult el a megújulás útján – beszélgettünk Patkós Imre ügyvezető-szakmai igazgatóval és Ignácz Kristóf nemzetközi kapcsolatok menedzserével a fiatalság „megszólításáról”.

– Számba véve és megtartva az előző negyven év értékeit, egy fiatalos, állandóan frissülni képes koncepciót dolgoztunk ki, amelyben az egyik legfontosabb elem a szakmai színvonal és az élményszerűség harmonikus megteremtése mellett az volt, hogy minden korosztályt el tudjunk érni. Közülük kiemelkedő helyen szerepel az ifjúság – szögezték le.

Az együttes megalakulása óta azon dolgozik, hogy elérhetővé tegye az igényes zenét a kisebb és nagyobb gyermekek számára is. Vidéki művelődési házak, sportcsarnokok, iskolai aulák telnek meg alkalomról alkalomra. A szimfonikusok évről évre szembesülnek azzal a problémával, hogy egyre nehezebb megszólítani, lekötni a diákokat, és olyan összeállításokat kínálni, amelyek a különböző műfajok megismertetését, megszerettetését célozzák, mellette informatívak, sok zenei részt tartalmaznak és magas színvonalú előadások. Épp emiatt kísérik figyelemmel az igényeket, a változásokat, ami folytonos megújulásra készteti az előadások felépítését.

A Szolnoki Szimfonikusok immáron meghódították a klasszikus zene fővárosait, eljutottak Salzburgba és Bécsbe, koncerteztek a Mozarteumban és a Musikverein Aranytermében, valamint az Ausztria legszebb barokk kastélyai közé tartozó kismartoni Esterházy-kastélyban is. Mindemellett utazgatnak a jászkunsági települések kisdiákjaihoz is, hogy igazolják küldetésük létjogosultságát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!