95. Ünnepi Könyvhét

2024.06.11. 16:00

Nem halt ki a „papír-könyvolvasás” élménye, újdonságokkal szolgál az idei szolnoki könyvünnep

A szolnoki Verseghy könyvtár és fiókintézményei mellett a Damjanich múzeum is sokszínű programokkal várja a 95. Ünnepi Könyvhét vendégeit

Mészáros Géza

„A Neumann-univerzum egyelőre nem nyelte el sötét anyagként a Gutenberg-galaxist” – hangzott el ez is a 95. Ünnepi Könyvhét szolnoki programjait kiajánló keddi sajtótájékoztatón. A Verseghy Ferenc Könyvtárban tartott eseményen Czakóné Gacov Katalin, a házigazda intézmény igazgatója és dr. Horváth László, a Damjanich János Múzeum igazgatója sorolták fel, milyen újdonságokkal, ritkaságokkal és szórakoztató programokkal találkozhat a nagyérdemű a június 12-től egészen 17-ig kitolódó könyvünnepen Szolnokon.

95. ünnepi könyvhét,sajtótájékoztató
Czakóné Gacov Katalin, a Verseghy Ferenc Könyvtár igazgatója és dr. Horváth László, a Damjanich János Múzeum igazgatója sajtótájékoztatón számoltak be a könyvünnepi eseményekről
Fotó: Nagy Balázs

– Nyolcszáz darabos a könyvheti kínálat, köztük száznyolcvanegy gyermek- és ifjúsági könyv, több mint száz verseskötet, kétszázhetvenhárom szórakoztató és szépirodalom, valamint kettőszáz-hetvenkilenc ismeretterjesztő kiadvány szerepel – összegezte a szolnoki könyvünnep listáját Czakóné Gacov Katalin. A Verseghy könyvtár igazgatója szerint is összességében nagyon színvonalasnak és sokszínűnek véli a kínálatot, amelyből az intézménye már mintegy nyolcvan kötetet gyűjtött be.

– Az előző években általában százhatvan-kettőszáz címet szereztünk be, és az idén is szeretnénk ezt a szintet megtartani. A katalógusunkban mindig külön tárgyszóval látjuk el az aktuális könyvheti kiadványokat, így azokra évek múlva is rákereshetnek az érdeklődők. Ezúttal is több helyi író is lehetőséget kap legújabb könyve bemutatására. Könyvhétre jelent meg például Jenei Gyula Isteni műhiba című kötete, de író-olvasó találkozókon Szilasi Katalin és Szikszai Ilka is a szolnoki könyvtárak vendége lesz majd – magyarázta az igazgató asszony.

A 95. Ünnepi Könyvhét hivatalos szolnoki megnyitója 13-án, csütörtökön, 16 órakor lesz a Kossuth téren, ám az ezt megelőző és a követő napokon is számos színpadi program, író-olvasó találkozó, dedikálás, koncertek és fotókiállítások színesítik az idei könyv ünnepét.

A 21. század digitális forradalma, a Neumann-univerzum egyelőre taszítja a Gutenberg-galaxist, azaz a „papírszagú” könyvolvasás még nem ment ki a divatból, hangzott el a sajtótájékoztatón. Sőt, sokan „csakazértis” elhatározásból, mások megszokásból, vannak, akik retrodivatból forgatják a régi és az új köteteket.

Mint megszokott, a szolnoki Damjanich János Múzeum idén is csatlakozott a könyves kultúra hetéhez. Dr. Horváth László múzeumigazgató ajánlásai között szerepel a június 12-i, 16 órakor nyíló, „Hátsó füves – Barangolás a magyar futball rejtett tájain” című, a Nemzeti Sportban megjelent vidéki futballpályákon készített archív képekből összeállított múzeumi fotókiállítás. Vagy a június 13-i, a Kossuth téri szabadtéri könyvterasz pultjaira kiterített új múzeumi könyvkiadványok bemutatása. Továbbá „Konnexió” címmel Németh Marcell szobrászművész egyéni kiállítása, ugyancsak a múzeum rendezvényeként.

A 95. Ünnepi Könyvhéthez természetesen a fiókkönyvtárak is csatlakoznak színes programokkal, de a könyvünnep részletes eseményeinek idejéről és helyszínéről, illetve a kedvezményes könyvtár-beiratkozásokról és könyvvásárlási akciókról az érdeklődők a vfmk.hu könyvtári honlapon is tájékozódhatnak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!