Alkotópályázat

2024.06.16. 10:00

Vágó Pál híres festőóriás emlékére nyílt szabadkézi rajzokból kiállítás

171 évvel ezelőtt született Jászapátin a magyar történelmi festészet egyik kimagasló alakja. Vágó Pál festőművészre emlékeztek a minap szülővárosában.

Illés Anita

Vágó Pál festőművész születésének 171. évfordulója alkalmából közös alkotópályázatot hirdetett a Jászok Egyesülete, valamint a Városi Könyvtár és Művelődési Központ. Témája „A gimnazisták Vágó Pál kertjében” című cikk volt, mely a Jászapáti és Vidéke Újság 1913. január 12-ei számában jelent meg. 

vágó pál, festőművész,vágó,pál
A díjakat Csintalan Dóra, a Városi Könyvtár és Művelődési Központ igazgatója, valamint Dr. Dobos László, a Jászok Egyesülete elnöke adta át a Vágó Pál Helytörténeti Gyűjteményben rendezett ünnepségen
Fotó: Pesti József

Július 5-ig látogatható a tárlat a Vágó Pál Helytörténeti Gyűjteményben 

A szervezők szabadkézi rajz és digitális grafika kategóriában várták az alkotásokat három korcsoportban. A kiírásra összesen 66 pályamunka érkezett szabadkézi rajz kategóriában, digitális grafikát nem készítettek a pályázók – adta hírül közösségi oldalán a művelődési intézmény. A műveket három fős zsűri, Dr. Dobos László a Jászok Egyesülete elnöke, Törökné Rusvai Mária amatőr festőművész és Nagy Tamás rajztanár, az Álomgyár Fotóstúdió vezetője értékelte. Az alkotásokból június 7-én nyílt kiállítás a Vágó Pál Helytörténeti Gyűjteményben, ahol megemlékeztek a város neves festőóriásáról. Közreműködött Farkasné Pavlikova Dominika. A tárlat július 5-ig látogatható. Általános iskola felső tagozatos korcsoportban első helyezést ért el Bíró Anna, a középiskolások közül Mihályi Gellért István alkotása bizonyult a legjobbnak, felnőtt kategóriában pedig Járvás Ágnes lett az első. Különdíjat kapott Mihályi Luca, Sinkó-Káli Alexandra, Farkas Judit és Szabó Andrea. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!