EVEZÉS

2018.02.08. 09:28

A közelgő ergométeres bajnokságra készülnek evezőseink

A közelgő versenyszezon előtt a Tisza Evezős Egylet és a Szolnoki Sportcentrum-SI vezetőedzőjével, Molnár Dezsővel beszélgettünk a klub jelenlegi helyzetéről, a téli felkészülésről, illetve a jövő reménységeiről.

Szöllősi Péter

Simon Béla (balra) és Juhász Adrián sikereik java részét Molnár Dezső irányításával érték el

Fotó: Mészáros János

– Hogyan zajlik az alapozás az idei versenyszezonra?

– A felkészülésünk az előzetesen eltervezettek szerint halad. Ősszel vízi alapozást végeztünk, majd novemberben és decemberben összesen három alkalommal látogattunk el Mátraházára, ahol futásokat végeztek a versenyzők.

– A hegyi futás jelentős mértékben javítja az állóképességet, ezért iktattuk be ezúttal is a programba. Januártól az ergométeres országos bajnokságra készülünk, amelyet február második felében rendeznek Győrben – kezdte Molnár Dezső.

– Milyen eredményekre számít a győri versenyen?

– Szabó Márton és Furkó Kálmán is címvédőként vághat neki a viadalnak normál, illetve könnyűsúlyban, az U23-asok mezőnyében. Reményeink szerint megismétlik kiváló tavalyi szereplésüket. Ezenfelül a serdülő lányoktól is jó szereplésre van kilátás.

– Ha egy kicsit előbbre tekintünk, mire lehetnek képesek a tanítványaik a nyári szabadtéri szezonban?

– Az imént már említett Szabó Márton esetében az egypárevezésen lesz a hangsúly. Tavaly az U23-as Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett a kormányos négyes tagjaként. A fejlődését látva, idén akár egyesben is szép sikereket érhet el a nemzetközi viadalokon.

– A szintén válogatott kerettagnak számító Furkó Kálmánnál a könnyűsúlyú kétpár élvez majd prioritást, amelyben 2017-ben hatodik volt az Eb-n, ami az egypárevezéshez hasonlóan olimpiai versenyszám.

– A még fiatalabb korosztályokban kik azok a tehetségek, akikre érdemes lesz odafigyelni az elkövetkezőkben?

– Fontos leszögezni, hogy az U23-as korú sportolóink, mikor egyetemre kerülnek – mert bizony ezt szinte kivétel nélkül mindegyikőjükről elmondhatom – a Tisza Evezős Egylet tagjaivá válnak, míg az ifjúságiak és a tőlük fiatalabbak a Szolnoki Sportiskola növendékei.

– Utóbbiak közül kiemelném az ifi válogatott keretbe kerülésért küzdő Erdélyi Gyulát és Pomázi Bálintot, akik kettes hajóban fognak versenyezni ebben az évben, és a céljuk, hogy a négy között végezzenek a hazai válogató-viadalokon, mert az azt jelentené, hogy jó eséllyel bekerülnek a magyar válogatott nyolcas egységébe.

Simon Béla (balra) és Juhász Adrián sikereik java részét Molnár Dezső irányításával érték el
Fotós: Mészáros János

– A fiúk tehát ott vannak továbbra is az elitben, a lányoknál vannak-e hasonlóan ígéretes evezősök Szolnokon?

– Hatalmas kiugrás előtt áll a női szakág, hiszen 2020-tól már ugyanannyi érmet osztanak számukra is az olimpiákon, mint amennyit a férfiaknak.

– Felismertük az ebben rejlő esélyeket, és rögtön reagáltunk: immáron egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk az ő képzésükre, és meglátásom szerint 2024-ben akár már reális esélye lehet valamelyik versenyzőnknek a párizsi kvalifikációt kivívni.

– A serdülőkorosztályban a nyolcas lány egységünk abszolút éremesélyes lesz az országos bajnokságon. Továbbá a még fiatalabbaknál is vannak olyan tanítványaink, akik a legjobbak között vannak országos szinten, úgy, mint Kovács Eszter vagy éppen Pogány Ingrid – zárta gondolatait Molnár Dezső.

Szolnoki olimpikonok

A riói olimpiát megjárt Simon Béla és Juhász Adrián is a Tisza Evezős Egylet saját nevelésű versenyzői, egészen a 2016-os olimpiáig Molnár Dezső irányítása alatt készültek és nyertek többek között Európa-bajnokságot 2016-ban.

Jelenleg a Pénzügyőr SE igazolt sportolói, de az edzéseiket továbbra is javarészt Szolnokon végzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában