KOSÁRLABDA

2018.02.16. 10:47

Lesz tétje a novemberi két Eb-selejtezőnek is

Gyakorlatilag – egyelőre ez a kulcsszó. A magyar női kosárlabda-válogatott szerdán este hatalmas csatában 78–76-ra legyőzte Litvániát, az Eb-selejtezők során már másodszor, és ezzel gyakorlatilag kijutott a jövő évi Eb-re, papíron azonban még akár le is maradhat róla.

Pajor-Gyula László

Raksányi Krisztina (labdával) szerezte csapatunk győztes kosarát a litvánok elleni, drámai összecsapáson.

Fotó: MTI Fotó: Vajda János

A majdnem elszalasztott győzelem pillanatában a játékosok és a stáb tagjai nyilván még nem számolgattak, de azt pontosan tudták, hogy mit értek el.

Kicsit előbb is kezdtek el ünnepelni, mint kellett volna: kilenc másodperccel a vége előtt perdült le a litván játékos dobása a gyűrűről, Krivacsevics Tijana megszerezte a labdát, és abban a pillanatban a magyar oldalon mindenki ünnepelni kezdett.

Székely Norbert szövetségi kapitány Cziczás László másodedző nyakába ugrott, a pályán a játékosok szökdécseltek örömükben, és senki sem figyelt Krivacsevics passzára, amelyet egy litván megszerzett, kosárra is tört vele, ám szerencsére kihagyta a ziccert – őrjítő lett volna így elbukni a győzelmet...

Különösen arra gondolva, hogy a harmadik negyedben már tizenhat ponttal is vezetett a magyar válogatott, onnan sikerült fordítania és izgalmassá tennie a végét az ellenfélnek, igaz, ebben közrejátszottak a nagyon gyenge teljesítményt nyújtó játékvezetők is.

– Még nem játszottam olyan meccset, ahol hirtelen ennyi technikait kaptunk volna színészkedésre hivatkozva – mondta honlapunknak a mezőny legjobbja, a húsz pontig jutó, mellette remekül védekező, élete eddig talán legjobb mérkőzését játszó Határ Bernadett.

– Ez megzavart minket, de csak átmenetileg, egy percig nem gondoltunk arra, hogy kikaphatunk. Most mindenki dicsér, de őszintén szólva csináltam néhány hülyeséget, a többiek szerencsére segítettek, és ez volt a döntő.

– Tényleg jól ment a játék, ám a győzelem nem az én érdemem, hanem a csapaté.

Azé a csapaté, amely a meccs egyes időszakaiban parádésan, máskor kicsit megszeppenten játszott, azt viszont egyértelműen bizonyította, hogy sokra hivatott.

Már pusztán az a tény, hogy kétszer is le tudta győzni a magasabban jegyzett játékosokat bevető Litvániát, sokat elárul a képességeiből. Határ Bernadett, a nehéz pillanatokban is higgadtan dobó Dubei Debora és a 19 éves irányító, Studer Ágnes hamarosan a klasszis jelzőt is kiérdemelheti.

Raksányi Krisztina (labdával) szerezte csapatunk győztes kosarát a litvánok elleni, drámai összecsapáson.
Fotós: MTI Fotó: Vajda János

A 2019-es Eb-n a két rendező, Szerbia és Észtország mellett ezen a nyolc csoportelső és a legjobb hat második vehet részt.

Mi már nem lehetünk rosszabbak másodiknál, a kosárkülönbségünk jelenleg plusz 87, ami nagyon jó, és ezen még javíthatunk is, hiszen még játszunk az igen gyenge albánokkal, valamint harcolhatunk az elsőségért is idegenben az oroszokkal, ám a legfontosabb, hogy tőlük ne szenvedjünk nagy különbségű vereséget.

Erre a két meccsre novemberben kerül sor, addig még lehet építkezni, májusban például három és fél hétig együtt edzőtáborozhat a a bő keret.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!