KOSÁRLABDA

2018.02.16. 10:35

Másodszor rendeznek kupadöntőt Debrecenben

Péntektől vasárnapig tart a férfi Magyar Kupa döntője. A Szolnoki Olaj célja egyértelmű: mindhárom nap a legutolsó mérkőzést akarja játszani. Ez pénteken alapból teljesül, a szombat esti szereplés elé azonban a Kecskemét akadályt gördíthet.

Gutai István

A szolnoki csapat legutóbb 2015-ben emelhette magasba a Zsíros Tiborról elnevezett Magyar Kupát.

Fotó: Gémesi Balázs

Ötödik éve már, hogy az európai versenynaptárnak és a kontinens több országában alkalmazott gyakorlatnak megfelelően Magyarországon is nyolccsapatos kupadöntőt rendeznek.

Az első ilyen lebonyolítást az Olaj nyerte Pécsett, majd rá egy évre a Tüskecsarnokban is szolnoki kezek adták egymásnak a pezsgővel töltött serleget. A szolnoki csapat a legutóbbi hét kupadöntőbe bejutott, ezek közül négyet meg is tudott nyerni. Ma este fél kilenctől a Kecskemét elleni negyeddöntővel indul az újabb kupasiker esélye.

– Mi vagyunk a Szolnok, úgyhogy a végső siker lehet csak a célunk – mondta Dragan Alekszics vezetőedző.

– Vagyis az, hogy megnyerjük a kupát. Ezért három meccsre készülünk. Viszont ez kupa, minden mérkőzés sorsdöntő. De lépésről lépésre tervezünk, most csak az első meccsre koncentrálunk, az pedig a Kecskemét.

A bajnokságban oda-vissza legyőzte az Olaj a KTE-t, ám a kecskemétiek komoly üzenetet küldtek mindenkinek azzal, hogy a kupahétvégét megelőző fordulóban nyertek Székesfehérváron. Ez rajtuk kívül ebben a szezonban csak az Olajnak sikerült.

– Úgy megyünk oda, hogy nem szeretnénk egy meccs után pakolni és hazajönni, úgyhogy nem is tekintünk most annyira előre, hogy hány mérkőzés lesz – érzékeltette a kosaras hosszú hétvége lélektanát a csapatkapitány, Vojvoda Dávid.

– Az első fontos állomás a pénteki mérkőzés. Attól függetlenül, hogy kétszer győztünk már ellenük, én egy nagyon ki-ki meccsre számítok. Nyilván tudjuk azt, hogy milyen játékot játszanak, mire számíthatunk tőlük, úgyhogy biztos, egy jó kis mérkőzés lesz.

– De hát céljaink vannak itt, a kupában, úgyhogy ezt az első állomást is sikerrel szeretnénk venni.

Az Olaj jelenlegi keretéből Sztrahinja Milosevics és Vojvoda Dávid volt részese a 2014-es és a 2015-ös kupagyőzelemnek.

Kendric Perry pedig „majdnem” kupagyőztes lett még körmendi játékosként, hiszen 2016-ban az MTE-ben játszott, ám térdsérülése miatt a februári kupadöntőn már nem volt a csapat tagja.

Most újabb kupagyőzelmi esélyhez juthat ő is, ám a sansz megőrzésének alapfeltétele a Kecskemét legyőzése.

– Természetesen a legutóbbi mérkőzésükből indulunk ki, amikor is ugye legyőzték a nagyon erős Albát – mondta az Olaj első számú irányítója.

– Az azon a meccsen mutatott dolgaikat elemeztük, de még nagyon friss az élmény a Kecskeméttel és a Fehérvárral kapcsolatban is, hiszen nem túl régen játszottunk mindkettővel.

A szolnoki csapat legutóbb 2015-ben emelhette magasba a Zsíros Tiborról elnevezett Magyar Kupát.
Fotós: Gémesi Balázs

A nyolc csapat közül a Körmend dicsekedhet a legtöbb trófeával, héttel. Az Olaj hatszoros kupagyőztes, míg az Alba, a Paks és a ZTE négy-négy alkalommal önthetett pezsgőt a serlegbe.

A Kecskemét és a Pécs – bizonyos Dragan Alekszics nevű játékossal a fedélzeten – egy-egy alkalommal győzött. A Falco az egyetlen „kupátlan” csapat, a szombathelyiek eddig négyszer jutottak döntőbe, de mindannyiszor kikaptak.

A kupadöntő műsora

Február 16., péntek: 13.00: Pécs–Falco, 15.30: ZTE–Paks, 18.00: Alba Fehérvár–Körmend (tv: M4, élő), 20.30: Kecskemét–Szolnoki Olaj.

Szombaton 15.30-kor kezdődik a Pécs–Falco és a ZTE–Paks győztesének elődöntője, 18 órakor pedig a másik ág pénteki győztesei játszanak a döntőbe jutásért. Ezt a mérkőzést is élőben közvetíti az M4 sportcsatorna.

Vasárnap 15 órakor a szombati elődöntők vesztesei játszanak a bronzéremért, a 17.30-kor kezdődő finálét ugyancsak élőben közvetíti az M4.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!