kosárlabda

2018.12.19. 08:58

Sokszínű ország sokszínű csapata az ellenfél

Idegenben lesz kénytelen visszahozni a múlt szerdán, hazai pályán elveszített meccsét a Szolnoki Olaj. Ezt leírni nem túl nehéz, a végrehajtás már bizonyos korlátokba ütközik. A koszovói Pristina feni a kést a magyar bajnokra.

Gutai István

A fehér mezes szolnoki csapat, ha életben akarja tartani továbbjutási reményeit, akkor nyernie kell Pristinában, a ma esti Európa Kupa-mérkőzésen

Fotó: Mészáros János

Európa etnikailag legtarkább helyszínére, Koszovóba utazott a Szolnoki Olaj KK, a kétmilliós ország fővárosának elsőszámú csapatához, a Z Mobile Pristinához. Június végén a magyar válogatottal játszott ott világbajnoki selejtezőt − Magyarország 81–65-re nyert. Az Olaj csapatkapitányának így már van némi ismerete a helyi viszonyokról.

− Elég kemény a hangulat arrafelé − emlékezett vissza a kora nyári élményekre Vojvoda Dávid. − A mi meccsünkön, a válogatottban nem volt telt ház, de szerintem a szerdai mérkőzés nagyon jó hangulatú meccs lesz.

– Három- négyezer ember pokoli hangulatot fog teremteni. Abszolút nem szabad ezt a Pristinát lebecsülni. Van három-négy-öt légiósuk, helyi játékosok. Biztos, hogy a védekezésre fogják helyezni a hangsúlyt.

A Pristina harmadszor indul nemzetközi kupában, most először viszont megérte a második csoportkört is. A dán Bakken Bears mögött a C csoport második helyén jutott tovább.

A legtöbb kettős állampolgárságú játékost felvonultató keret számára hirdetett különversenyben igen jó esélyekkel indulna, hiszen Demario Mayfield egyiptomi és amerikai, Dardan Berisha lengyel és koszovói, Khalid Boukichou albán és belga, Edmond Azemi horvát és koszovói, Fahro Alihodzsics pedig bosnyák és brit okmányokkal rendelkezik.

Rajtuk kívül egy „csak” litván: Denis Krestinin, valamint három amerikai: Divine Myles, A.J. Davis és Kyan Anderson teszi teljessé a félig-meddig külföldi kontingenst.

A csapat vezetőedzője a 44 éves Damir Mulaomerovics, aki a kilencvenes évek végének, a kétezres évek elejének meghatározó európai játékosa volt. 2002-ben egy Panathinaikosszal nyert EuroLiga nyomatékosítja mindezt. Ezt a feladványt kell megoldania az Olajnak.

− Úgy érzem, hogy a csapat képes arra, hogy idegenben is tudjon győzni −folytatta a csapatkapitány. − Nagyon fontos lenne, hogy ne 0–2-vel álljunk, úgyhogy föl fogunk készülni ebből a koszovói csapatból.

A fehér mezes szolnoki csapat, ha életben akarja tartani továbbjutási reményeit, akkor nyernie kell Pristinában, a ma esti Európa Kupa-mérkőzésen
Fotó: Mészáros János

– Nyilván van egy kis fáradtság a csapaton, az elmúlt két-három mérkőzésen azért lehetett látni, hogy nem annyira friss a társaság. De ezt a meccset itt, a karácsonyi szünet előtt nagyon jó lenne behúzni, és úgy pihenőre vonulni egy kicsit.

Három mérkőzést is hétemberes rotációval tolt végig a csapat, ez a helyzet most remélhetőleg megváltozik. Jaylin Airington kényszerpihenője letelt, vádlisérülés már nem hátráltatja.

− Az elmúlt hetekben csak edzeni tudtam − mondta az amerikai hátvéd. − A test test elleni küzdelmeket azonban csak mostanában tudtam bevállalni. Már teljesen rendben érzem magam, és remélem, hogy újra a hasznára tudok lenni a csapatnak.

A másik állva maradt magyar csapat hazai pályán szerepel, a hétvégén Dzunics Braniszlav vezetőedzőt menesztő Alba Fehérvár a bolgár Levszki Szófiát fogadja.

A Pristina−Szolnoki Olaj KK FIBA Európa Kupa-mérkőzés 19 órakor kezdődik, a találkozót az Olaj Tv honlapján élőben lehet nézni. Az I csoport másik találkozóján a Pinar Karsiyaka a német Würzburgot fogadja.

Otthon mindent visz a Pristina

Hazájában egyeduralkodó a Z Mobile Pristina. Tizenháromszor nyert kupát, tizenkétszer bajnokságot. Ám a tavalyi döntőt 3–1 arányban elvesztette a Bashkimirrel szemben. A koszovói Superligát tizenkét forduló után veretlenül vezeti.

Hazai mérkőzéseit az ifjúsági és sportpalotában rendezi. Az eredetileg 8000(!) néző befogadására alkalmas csarnok 2000 februárjában leégett, azóta sem építették teljesen újjá. Jelenleg 2800 férőhelyes, de a helyi szabályok lezsersége miatt nem ritka a 3500–4000 néző sem a létesítményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!