röplabda

2019.08.26. 09:30

Csak egy győzelem

A női Európa-bajnokságot az észtek ellen győzelemmel kezdte a magyar válogatott pénteken, másnap a románokat viszont nem sikerült felülmúlni.

Varga Balázs

Sándor Renáta (7-es számmal) az észtek ellen győzelemre vezette a csapatot

Fotó: MTI/Koszticsák Sz.

A rajt jól sikerült, az Eb-újonc Észtország nem tudott igazán nagy ellenállást kifejteni. A magyar lányok végig kézben tartották a mérkőzést, mindhárom játszmában szép lassan felőrölték ellenfelüket, egyre nőtt a szetteken belül a különbség, így aztán sima győzelem lett a vége.

Jan de Brandt szövetségi kapitány is elégedett volt a látottakkal: – Ha az összes mérkőzésen így nyitunk és támadunk, akkor minden egyszerű lesz. Nagyon elégedett vagyok a játékkal, sikerült végig koncentrálnunk.

– A hangulat óriási volt, nagyszerű érzés ilyen közönség előtt pályára lépni. Románia egészen más szintet képvisel, nekünk is jobbnak kell lennünk, de otthon játszunk, magabiztosak vagyunk.

Nos, Románia valóban más szintet képviselt, ahogy az várható volt, kőkemény mérkőzést játszottunk szomszédainkkal. A végig szoros találkozó első szettjében fej fej mellett haladtak a csapatot, de a végén a románok jöttek ki belőle jobban (23:25).

A másodikban is 20:20-nál még nem lehetett tudni, ki fogja behúzni a játszmát, de ezúttal a magyar lányok voltak a koncentráltabban, így összejött az egyenlítés (25:21). A harmadik szettben végig a románok voltak előnyben, csapatunk szaladt az eredmény után, és ugyan nem sok kellett volna a játszma megnyeréséhez, az a románoké lett (24:26).

A döntő szett kiharcolásához a negyediket be kellett volna húzni, és 7:3-nál erre jó esély is mutatkozott, a piros-sárga mezes ellenfelünk azonban fordított, és el is húzott 15:10-re. Két-három pontra sikerült még visszakapaszkodni, ám többre nem futotta, a román gárda 25:22-re nyerte a negyedik szettet, ezáltal 3:1-re a mérkőzést.

Sándor Renáta (7-es számmal) az észtek ellen győzelemre vezette a csapatot
Fotós: MTI/Koszticsák Sz.

A jászberényi Sándor Renáta, aki a kontinenstorna után befejezi pályafutását, így fogalmazott a románok elleni vereség után: – Nyilván próbáltuk egymást feltüzelni, és egymást biztatni, felhergelni, de ez ma valahogy nem működött.

Ugyanígy a külön játékelemek sem működtek, a nyitással és a nyitásfogadással volt problémánk a mai napon. Ezt hétfőn ki kell küszöbölni, meg kell oldanunk, és előre kell tekintenünk.

Folytatás tehát ma este (20.30, tv: M4 Sport) Azerbajdzsán válogatottja ellen, amelynek tagja a Jászberény VT nyáron igazolt feladója, Shafagat Alishanova is. Két évvel ezelőtt negyedik lett az Eb-n a kelet-európai nemzeti csapat, a magyar együttessel pedig akkor is egy csoportban szerepeltek, azon a találkozón egy szoros és két sima szett végén az azeriek 3:0-ra nyertek, és a kvartettben is az élen végeztek. A győzelemhez bravúr kellene lányaiknak, de ha tovább szeretnének jutni a hatosból, akkor nagy szükség is lenne rá.

A két mérkőzés jegyzőkönyve

MAGYARORSZÁG – Észtország 3:0 (15, 17, 15)

MAGYARORSZÁG: Tálas 3, Sándor R. 11, Pekárik 7, Németh A. 14, Szakmáry 10, Nagy E. 6. Csere: Molcsányi R. (liberó), Dékány, Bleicher R., Török K., Gyimes 1, Bokorné Liliom.

Szövetségi kapitány: Jan de Brandt.

ROMÁNIA – MAGYARORSZÁG 3:1 (23, –21, 24, 22)

MAGYARORSZÁG: Sándor R. 10, Pekárik 12, Németh A. 26, Szakmáry 20, Nagy E. 8, Tálas 1. Csere: Molcsányi R., Tóth F. (liberók), Dékány, Török K., Bleicher R.

Szövetségi kapitány: Jan de Brandt.

Sándor Renáta (7-es számmal) az észtek ellen győzelemre vezette a csapatotFotó: MTI/Koszticsák Sz.

Női Európa-bajnokság, C csoport

1. Hollandia 2 0 6:0 6

2. Horvátország 1 1 5:4 4

3. Magyarország 1 1 4:3 3

4. Románia 1 1 3:4 3

5. Azerbajdzsán 1 1 3:5 2

6. Észtország 0 2 1:6 0

További eredmények: Észtország–Horvátország 1:3, Azerbajdzsán–Hollandia 0:3.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!