Kajak-Kenu

2020.05.21. 08:29

Gál Péter szerencsés autóbalesete után az őszre felépülhet

A szolnokiak válogatott kajakosát, Gál Pétert a minap elütötte egy autó, szerencse a szerencsétlenségben, hogy nincs nagyobb baj, de várhatóan nem ússza meg a vállműtétet az immár az otthonában gyógyuló, 26 esztendős versenyző.

Varga Csaba

Jó kedve volt a kórházban Gál Péternek, azóta még jobb, mert otthon lábadozik

Forrás: borsonline.hu

A Gál Péter–Kammerer Zoltán duó tavaly hajszállal maradt le a olimpiai kvótáról a szegedi világbajnokságon. A páros azt tervezte, hogy az idén harcolja ki az ötkarikás részvételt. A világjárvány azonban közbeszólt, a tokiói olimpiát elhalasztották, ezért csak jövőre, ugyancsak Szegeden, a világkupán lehet majd kvótát szerezni az ötkarikás játékokra.

Előbb a jövő héten induló szolnoki felmérőviadalokon, majd szeptemberben az országos bajnokságon indult volna Gál Péter, többek között a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán társaként. Péter azonban kihagyja majd ezeket a versenyeket, előbb fel kell gyógyulnia az autóbalesetéből. Mi is történt? Kérdeztük a kajakost.

Jó kedve volt a kórházban Gál Péternek, azóta még jobb, mert otthon lábadozik
Fotó: borsonline.hu

– Futóedzésről tartottam hazafelé május 8-án, pénteken este, amikor Szolnokon, a Várkonyi téren az egyik gyalogos-átkelőhely előtt láttam, hogy a külső sávban megállt egy autó, így tovább futottam, balszerencsémre a belső sávban haladó kocsi nem állt meg, és elütött. Szerencsére nem történt komolyabb baj, vállficammal megúsztam a balesetet. A gondos kórházi kezelést követően szüleim lakásában pihenek, szerencsére itt van velem a menyasszonyom, Mira is. Vannak kisebb fájdalmaim, várom a további vizsgálatokat, majd a kezeléseket. Bár még nem végleges a diagnózis, úgy tűnik, hogy a jobb vállamat meg kell majd műteni.

– Beszélt azóta a vétkes sofőrrel?

– Igen. Felhívott telefonon, és bocsánatot kért, tudja, hogy hibázott, felajánlotta a segítségét. Egy fiatal, mindössze 21 esztendős lányról van szó. Gondolom, hogy a hatóságok majd lefolytatják az eljárást. Még szerencse, hogy csak körülbelül 40 kilométer/órás sebességgel haladt az autó, amikor elütött, így vállficamon lett, nem sérült meg a fejem.

– Most, hogy nehezített pályára került, mikor folytathatja tovább a versenyzést?

– Hát ez még nagyon sok mindentől függ. Mint mondtam, további vizsgálatok és műtét is vár még rám, nyilván azon leszek, hogy minél hamarabb felépüljek. Most egyelőre csak sétálhatok, de eljön majd az én időm is. Mindenesetre úgy számolok, hogy legkésőbb szeptember végén, október elején harcképes leszek, és elkezdhetem az edzéseket. Megmondom őszintén, nem örültem neki, amikor kiderült, hogy a világjárvány miatt jövő júliusra halasztották el az olimpiát. Legalább lesz időm felkészülni, megvan a motivációm, nagyon szeretnék rajthoz állni Tokióban.

– Jövő kedden indul a hat állomásból álló felmérő honi versenysorozat, amelyben eddigi párja, Kammerer Zoltán Varga Ádámmal ül egy hajóba a szolnoki Holt-Tiszán. Mit szól hozzá?

– Tudom, sok sikert kívánok nekik. Zolival többször beszéltünk telefonon, azt ígérte, amint lesz ideje, meg fog látogatni. Azt is mondta, szeretne velem újra egy hajóban evezni. Mindketten tudjuk, erre még várnunk kell egy ideig.

Bogár Gáborék indulnak a versenyen

– Nagyon sajnálom a történteket – mondta hírportálunknak Hadvina Gergely, Gál Péter edzője. – Az a fontos, hogy meggyógyuljon, ha meg kell műteni, jól sikerüljön a beavatkozás, és minél hamarabb itt legyen köztünk. Mi abban bízunk, hogy szeptember végén már munkához láthat. Sajnos Peti nélkül zajlik majd a kedden rajtoló szolnoki tesztverseny. Klubtársáért, Bogár Gabiért szoríthatunk majd, aki a győri Erdősi Csabával ül egy hajóba az 1000 méteres távon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!