LABDARÚGÁS

2020.07.15. 10:05

Mutatjuk a megyei és az országos bajnokságok mezőnyét

Minden felnőtt­bajnokság­ban véglegessé vált a mezőny, és már azt is tudni lehet, melyik osztálynak mikor indulnak a küzdelmei.

Varga Balázs

Fotó: Pesti József

Összefoglalónkban összeszedtük a teljes mezőnyt a legfelső szinttől a legalsóig. Van, ahol nincs semmilyen meglepetés, ilyen az NB I. is, ahol már eddig biztos volt a 12 induló kiléte. A másodosztályban első körben 18 csapat nevezését fogadta el az MLSZ, majd jóváhagyta a DEAC kérelmét is, míg miután az Érd már korábban jelezte, hogy nem vállalja az NB II.-t, a Szentlőrincet mint legjobb másodikat kérte fel a szövetség, amely él is a lehetőséggel. Így tehát kialakult a 20 gárdából álló mezőny, amelynek természetesen a Szolnoki MÁV is a tagja.

A harmadik vonalban már több kérdőjel volt, hiszen az MLSZ úgy döntött, 60 együttessel indulhat el a következő szezon. Emellett az is változás volt, hogy közölték, az élvonalbeli gárdák – illetve az onnan most kiesők – alanyi jogon elindíthatják itt második számú csapataikat.

Végül olyan együttesekkel kellett feltölteni a mezőnyt, amelyek a megyei bajnokságokban csak második helyen végeztek, de hétfő estére véglegessé vált, kik és hol szerepelnek majd, hiszen továbbra is három csoportban zajlik majd a versengés.

Ami megyei szempontból a legfontosabb, hogy a Jászberény és a feljutó Tiszafüred is a Keleti csoportban kapott helyet, így hát láthatnak majd megyei rangadót is a nézők. Hogy pontosan mikor, azt még nem tudni, a sorsolást később tartja az MLSZ.

A megyei bajnokságban számos változás történt. A legmagasabb osztályból ugyebár a Füred felment az NB III.-ba, a Jászkisér viszont úgy döntött, csak a megyei II.-t vállalja. Két együttes, a Martfű és a Kunszentmárton viszont nekiveselkedik a megyei I.-nek, így ismét 15 csapat mérkőzik meg egymással, azaz minden fordulóban lesz egy szabadnapos.

A második megyei vonalban tehát ott lesz a Jászkisér, ellenben a Cibakháza nem, mivel csak egy szinttel lentebb indul el. Onnan viszont feljön a Kenderes és a Tiszapüspöki, így itt is marad a tavaszi létszám, szám szerint 14 csapattal.

A legalsó osztályban hat újonc, vagy épp visszatérő lesz: a Jászalsószentgyörgy, a Jászjákóhalma, a Kengyel, a Kunmadaras, a Tiszaföldvár II. és a Tiszasas. A feljutókon kívül a többi egylet szintén nevezett, illetve a cibakiak is csatlakoznak, így jön ki a 16 együttes.

Jászjákóhalmára visszatér a futball, ismét elindul a csapat a megyei harmadosztályban – Lukácsi Antal (jobbról a második) irányításával
Fotó: Pesti József

A hölgyeknél a tavalyi hét – eredetileg nyolc – induló helyett ezúttal csak öt lesz, a Szajol, a Tiszaföldvár és a Jászberény ezúttal nem indít csapatot a megyei női bajnokságban, viszont újoncként megjelent az Abádszalók.

Legkorábban, augusztus 8-án a Magyar Kupa küzdelmei rajtolnak el szűkebb hazánkban. A szokásoknak megfelelően a megyei I.-es gárdáknak kötelező az indulás, ám ezúttal a másodosztályú Jászboldogháza is vállalja a szereplést, így 16 egylet csap majd össze.

Várhatóan ismét két gárda jut majd innen a „főtáblára”, ami a gyakorlatban a hatodik fordulót (szeptember 19–20.) jelenti – ekkor kapcsolódnak be az NB-s csapatok. A kupafordulót egy héttel követően pedig elrajtolnak a bajnokságok is, ezúttal mindhárom férfiosztály egyszerre, vagyis augusztus 15-én. Tehát egy hónap múlva már igazi meccsdömping várható a megyei futballpályákon.

A mezőny

Élvonal (12): Budafok (feljutó), Diósgyőr, Fehérvár, Ferencváros, Honvéd, Kisvárda, Mezőkövesd, MTK (feljutó), Paks, Puskás Akadémia, Újpest, ZTE.

Másodosztály (20): Ajka, Békéscsaba, Budaörs, Csákvár, Debreceni EAC (feljutó), Debreceni VSC (kieső), Dorog, Gyirmót, Győr, Haladás, Kaposvári Rákóczi (kieső), Kazincbarcika, Nyíregyháza Spartacus, Pécs (feljutó), Siófok, Soroksár, Szeged-Csanád GA, Szentlőrinc (feljutó), Szolnoki MÁV, Vasas.

Harmadosztály, Kelet (20): Balassagyarmat, BVSC (feljutó), Cegléd, Debreceni VSC II., Diósgyőr II., Eger, Füzesgyarmat, Gyöngyös, Hatvan, Jászberény, Kisvárda II. (feljutó), Mezőkövesd II. (feljutó), Putnok, Sajóbábony (feljutó), Salgótarján (feljutó), Sényő, Tállya, Tiszafüred (feljutó), Tiszakécske (kieső), Tiszaújváros.

Közép (20): Dabas, Dabas-Gyón, Dunaújváros, ESMTK, Ferencváros II. (újonc), Kozármisleny, Hódmezővásárhely (feljutó), Honvéd II., Iváncsa, Kecskemét, Körösladány (feljutó), Majos (feljutó), Monor, Paks II. (újonc), Rákosmente, Szegedi VSE (feljutó), Szekszárd, Taksony, Újpest II. (feljutó), Vác (kieső).

Nyugat (20): Balatonfüred (feljutó), Bicske, BKV Előre, Érd, Fehérvár II., Gárdony (feljutó), III. Kerület, Komárom, Lipót, Ménfőcsanak, Mosonmagyaróvár, Nagyatád (feljutó), Nagykanizsa, Pápa, Puskás Akadémia II., Sopron (feljutó), Tatabánya (feljutó), THSE-Szabadkikötő, Veszp­rém, ZTE II. (újonc).

Megyei I. (15): Fegyvernek, Jánoshida, Jászárokszállás, Jászfényszaru, Karcag, Kisújszállás, Kunhegyes, Kunszentmárton (feljutó), Martfű (feljutó), Mezőtúr, Szajol, Tiszaföldvár, Tószeg, Törökszentmiklós, Újszász.

Megyei II. (14): Abádszalók, Cserkeszőlő, Jászapáti, Jászboldogháza, Jászszentandrás, Jászkisér (visszalépő), Kenderes (feljutó), Rákóczifalva, Szászberek, Tiszagyenda, Tiszajenő, Tiszapüspöki (feljutó), Tiszaszentimre, Túrkeve.

Megyei III. (16): Bánhalma, Berekfürdő, Cibakháza (visszalépő), Jászalsószentgyörgy (újonc), Jászdózsa, Jászjákóhalma (újonc), Kengyel (újonc), Kétpó, Kőtelek, Kunmadaras (újonc), Nagyiván, Szolnok Fanatic, Tiszaföldvár II. (újonc), Tiszasas (újonc), Tiszaszőlős, Zagyvarékas.

Megyei női bajnokság (5): Abádszalók (újonc), Fegyvernek, Karcag, Tiszaszentimre, Tószeg.

Szombati meccsek a második vonalban?

Az NB II.-ben szereplő csapatok azzal a kéréssel fordultak Csányi Sándorhoz, az MLSZ elnökéhez, hogy ne csak vasárnap játszhassák bajnoki mérkőzéseiket – írja a Nemzeti Sport Online. Az élvonaltól búcsúzó DVSC kezdeményezésére levelet írtak a szövetség első emberének, melyben kérték, járjon el a második vonalban futballozó klubok érdekében, hogy szombaton, vagy akár pénteken is megrendezhessék találkozóikat – mint ismert, jelenleg a vasárnap a hivatalos játéknap hétvégente. A sportoldal úgy fogalmaz, hogy a kérelmet tartalmazó levelet ugyan a debreceniek írták, de valamennyi NB II.-es klub támogatta, amelyek várják a választ a szövetség részéről.

A rajtidőpontok

NB I.: augusztus 15.

NB II.: augusztus 2.

NB III.: augusztus 2.

Megyei I.: augusztus 15.

Megyei II.: augusztus 15.

Megyei III.: augusztus 15.

Megyei Női bajnokság: később dől majd el.

Megyei Magyar Kupa: augusztus 8.

Országos Magyar Kupa: szeptember 19–20.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában