karate

2020.10.15. 13:09

A jövőnek üzennek Jászberényben

Alapításának harmincadik évfordulóját ünnepelte a közelmúltban a jászberényi Yakuzák SE. A kjo­ku­sinkarate-egyesületet a nagykátai Agócs Tibor alapította, aki 1990-ben, még aktív versenyzőként kezdett edzéseket tartani Jászberényben. Sok víz lefolyt azóta a Zagyván, s közben a Ya­kuzák versenyzői az ország egyik legjobbjaivá váltak karatéban.

Munkatársunktól

Agócs Tibor zárta le az időkapszulát

Forrás: Y Média

Fotó: Kun.I.

Szenszei Agócs válogatott versenyzők, Európa-bajnokok és nemzetközi helyezettek egész sorát állította ki az elmúlt évtizedekben, különösen nagy hangsúlyt fektetve a gyerekek és fiatalok nevelésére. A Yakuzák SE kapcsolata a kjokusin karate hazai megalapítójával, sihan Furkó Kálmánnal is élő, olyannyira, hogy az egyesület ma már a Furkó Branch tagszervezeteként éri el sikereit. Nem véletlen tehát, hogy a jászberényi egyesület alapításának harmadik évtizedes fordulóját egy magánlátogatással is üdvözölte Furkó mester nemrégiben.

A megtisztelő köszöntés méltó kezdete volt az ünnepnapoknak a Yakuzák SE életében, az a rituálé pedig, amellyel lezárták ezt a periódust, ugyancsak sokáig emlékezetes marad. Agócs Tibor ötlete alapján ugyanis az egyesület egy időkapszula elhelyezésével állított emléket az elmúlt, küzdelmes harminc esztendőnek. Az időkapszulát egy nagy, vízhatlan, rozsdaálló tégely formájában ásták le az Y Ház udvarán. Évek óta ez az épület az egyesület jászberényi dódzsója, ahol egyben a Yakuzák SE-ből kinőtt Y Akadémia is működik, mint sporttudományos műhely.

Agócs Tibor zárta le az időkapszulát
Fotó: Y Média

Az időkapszula viszonylag nagy méretű, így az egyesület újságjai, könyvei és persze a tagság üzenetei, rajzai és sok-sok minden elfért benne. Természetesen digitális formátumú üzenetek is belekerültek a tégelybe, az egyesület tagjai ily módon is üzeneteket küldhettek a jövőbe maguknak és családtagjaiknak, leszármazottaiknak.

– A múlt egy darabja került az Y Ház udvarán a föld alá, pontosan azért, hogy fél évszázad múlva is láthassák az akkori fiatalok a nem mindennapi Y-os közösség tevékenységét a második ezredforduló évtizedeiből. Az időkapszulát 2070-ben nyithatják majd fel az egyesület akkori tagjai – mondta Agócs Tibor.

Az Y Ház udvarán tehát immár nemcsak street work­out pálya, nyársaló és sporteszközök vannak, hanem a Korcsolya utcai főbejárat felől két hatalmas szikla is található. Szatmári Gyula, az egyesület egyik kiemelt támogatójának jóvoltából ugyanis ez a két, elmozdíthatatlan, több tonnás kőtömb került az időkapszula fölé, hogy őrizze annak tartalmát a következő ötven esztendőre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában