Kyokushin karate

2021.01.22. 07:01

Az egyéni képzésre fókuszáltak az Y Akadémia edzőtáborában

Több felnőtt válogatott kyokushin versenyző részvételével tartották meg az Y Akadémia négynapos, egyéni képzésen alapuló edzőtáborát Budapesten. Sensei Agócs Tibor, a jászberényi Yakuzák SE szakmai vezetője szervezésében hét edző felügyelete mellett zajlott a felnőtt és legtehetségesebb utánpótlás korú versenyzők felkészítése is. A Furkó Branch-hez tartozó egyesület két válogatottja, Móczó Milán és Kerekes Réka a tavaszra tervezett grúziai shinkyokushin Eb-re készültek az edzőtáborban is.

Varga Csaba

Kerekes Réka és Moczó Milán gyakorlóküzdelmét mesterük, szenszei Agócs Tibor felügyelte az edzőtáborban

Forrás: Y Média

A jászberényi Yakuzák SE/Y Akadémia szakmai stábja professzionális személettel készíti versenyzőit a kyokushin világversenyekre. Agócs-mester személete szerint ennek kiemelkedően fontos eleme a versenyzők egyéni kódjainak és életkori sajátosságainak megfelelő edzések megszervezése.

Ilyen irányú képzésekre hirdették meg január 14-17. között az Y Akadémia edzőtáborát, természetesen a szigorú Covid-19 ajánlásokat betartva.

Összesen kilenc, egymásra épülő edzést tartottak négy nap alatt, s ezeket elméleti képzés és módszertani gyakorlati tapasztalatcsere is kiegészítette.

A fogalakozásokon a Yakuzák SE kiemelt versenyzői mellett az orosházi Zsiga Fight Team, valamint további két kyokushin egyesület küzdői vettek részt, így három szervezet négy klubja volt jelen a közös gyakorláson.

Erre az alkalomra világszínvonalú, monumentális edzőtermet és a hozzá tartozó profi eszközöket bérelt az Y Akadémia a fővárosban, de a szállást is úgy rendelték, hogy az segítse a rendkívül kemény, kiemelt felkészülésben részesülő versenyzők regenerálódását az edzések közötti szünetekben.

A tábor egyik legrutinosabb versenyzője ifj. Zsiga Zsolt volt, aki az egyesült államokbeli Karate Combat-ra készül. Kerekes Réka, Gulyás Gyula, Kelemen Máté és a Yakuzák SE bajnoka, Móczó Milán pedig az idei shinkyokushin magyar bajnokságra, illetve az Európa-bajnokságra hangolnak. Ugyanakkor a berényiek kiemelt, tehetséges fiataljai is komoly célokkal vettek részt a budapesti edzőtáborban.

Mint megtudtuk a gyakorlások percre pontosan, szervezetten folytak egy olyan részletesen kidolgozott terv szerint, melyet az edzők a teljes gyakorlati tárral együtt már a tábor kezdete előtt megkaptak és egyeztettek.

Az idegrendszert és fizikai képességet fejlesztő tréingek sportszakmai modulokban történtek, kiegészítve az egyéni, testreszabott képzésekkel és terheléssel.

A hét edző – dr. Rácz Levente Testnevelési Egyetem tanszékvezető, az Y Akadémia részéről: Agócs Tibor szakmai vezető, Agócs Zsófia karate szakági és erőnléti edző, Darázs Mátyás, Falatovics Ádám és Tóth Benjámin erőnléti edzők, valamint Fridvalszki Marcell Vasas, erőnléti edző – szemét semmi nem kerülhette el, így az egyéni képzéseken túl a csoportokban zajló edzések is nagy hatásfokkal zajlottak.

A gyakorlások szervezetten folytak. Képünkön Kerekes Réka munka közben
Fotó: Y Média

Kiemelt helyszín a szállás közelében található közel 5 ezer négyzetméteres fitnesz központ volt, azonban az edzők a szálloda előtt ugyanúgy, mint a Duna-parton, de még a Budai Várban is megmozgatták a karatékákat.

– Ez utóbbi helyszínen a kora reggeli le és felfutás a 237 lépcsőfokon, megelőzve a következő két edzést, remegő lábakkal, torkunkban dobogó szívünkkel, üde színfoltja volt az aznapi sorozatterhelésnek. A versenyzők minőségi terhelését – nyilatkozta Agócs mester.

Még annyit, hogy a versenyzők minőségi terhelését Solymosi Antal masszőr segítette munkájával, az Y Média pedig a motivációt és az érzelmi feltöltődést segítette a Móczó Milánról szóló, „Férfi munka volt” című dokumentumfilmjével.

Móczó Milán teljesítménydiagnosztikán is részt vett
Fotó: Y Média

Móczó Milán kirobbanó erőben

A januári edzőtábort megelőzően a jászberényi székhelyű Yakuzák SE/Y Akadémia az ilyenkor szokásos, év eleji adminisztrációval, szerződéskötésekkel és vizsgálatokkal indította az évet.

Így például a 19 esztendős válogatott, Móczó Milán egyéni képzése már az Országos Sportegészségügyi Intézet laboratóriumában elvégzett objektív teljesítménydiagnosztikai vizsgálat eredményeinek tükrében valósulhatott meg.

A dr. Kovács Péter által vezetett vizsgálati protokoll idén több új elemmel bővült, így egyre szélesebb alapokkal indulhat az év a fiatal versenyző számára. Bár a vizsgálati eredményeket az egyesület természetesen bizalmasan kezeli, annyit megtudhattunk, hogy Milán a mérések szerint is kirobbanó erőben van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában