Kjokushin karate

2021.01.07. 07:00

Töretlenül fejlődnek a jászberényi Yakuzák

A Yakuzák SE/Y Akadémia a koronavírus évében is végigvitte a szervezet meghatározott stratégiáját. Sensei Agócs Tibor szakmai vezető szerint úgy kezelték 2020 negatívumait, ahogyan azt a harcművészetek tanítják; a legrosszabbat is a saját előnyükre tudták fordítani. Így a Furkó Branchhez tartozó Yakuzák SE minden nehézség ellenére szintet tudott lépni az elmúlt évben is.

Munkatársunktól

Tóth Benjámin (balról), Agócs Zsófi a, Agócs Tibor és Darázs Mátyás – az Y Ház edzői stábja

Forrás: Y Média

Mátra-futással kezdték a 2021-es esztendőt a jászberényi Yakuzák karatékái. Ez egyébként részükről nem egy extra vállalás, hiszen mondhatni, hogy a nagy erőpróbák az Y Házban a hétköznapok részei.

Még a karácsonyi ünnepek előtt is bentlakásos edzőtábort tartottak, a kormányrendeletek alapján természetesen csak a versenyzőknek, akik már a 2021-es céloknak megfelelően részesültek sokrétű képzésben. Már akkor azt nyilatkozta Agócs mester, hogy „2021 nekünk nem januárban kezdődik”. Ezzel is utalt arra a szisztematikus munkára, amit éveken átívelő edzésterv alapján végeznek az Y Akadémia „hallgatói”.

A szakmai stáb erősítésére is nagy hangsúlyt fektettek 2020-ban, hiszen az Y Házban csakis olyanok végezhetnek edzői munkát, akik tudásukban is a legjobbak, legfelkészültebbek, igazi profik. A funkcionális edzők munkáját integrálták a kjokushin karate oktatásába, s ezzel Darázs Mátyás és Tóth Benjámin új szintre emelték az Y Házban a képességfejlesztés területeit.

Ezt legjobban Móczó Milán és Kerekes Réka, a két felnőtt válogatott versenyző munkájában és eredményein lehet érzékelni. A 2020-as fejlesztések eredményeként ma már olyan egyéni képzések folynak a klubban, amelyekhez dr. Rácz Levente, a Testnevelési Egyetem Kineziológiai Tanszékének megbízott vezetője, erőnléti edző ad folyamatos útmutatást.

A mind erőteljesebb professzionalizmus az edzői munkában már csak azért is követelménnyé vált, mert olyan infrastruktúrát kell működtetniük, amit amatőr szinten már nem lehet. A jászberényi Y Ház a legmodernebb felszereltséggel bír, kialakítása a kjokushin karate klasszikus dódzsóját idézi, azonban a funkcionális edzéseknek és más, sporttudományos módszereken alapuló mozgás- és képességfejlesztésnek is kiváló szakmai színtere.

Nagykátán tavaly egy hasonló dódzsó építéséhez fogott hozzá a Yakuzák SE. A városközponti edzőterem „amerikai stílusú” lesz, az edzések már ott is zajlanak, a további átépítések pedig folyamatosan történnek. Az építkezésekkel párhuzamosan a jászberényi Y Házban és az Y Akadémián, illetve a Yakuzák SE-ben szervezetfejlesztés is zajlott, s ennek legfőbb hozadéka a teljesítményalapú versenyeztetés.

Tóth Benjámin (balról), Agócs Zsófi a, Agócs Tibor és Darázs Mátyás – az Y Ház edzői stábja
Fotó: Y Média

Sensei Agócs Tibor értékelésében elmondta: – A tavalyi év Móczó Milán nagyszerű Eb-ezüstjével indult, majd ezzel ellentétes előjellel került az egyesületi kalendáriumba Mező Lili távozása az év elején, aztán jött a koronavírus. Az igazi harcművészetben épp az a lényeg, hogy a legrosszabbat is a saját előnyödre tudod fordítani. Mi ezt tettük a karanténban a kollégáimmal és a feleségemmel, no meg Vitézzel, a kisfiunkkal. Sikerült újra átgondolni, mi is az igazi érték ebben a rohanó világban, és a világjárványban valahogy tisztábban láthatott az ember. Az egyesületben és a magánoldalon is új, illetve más távlatok nyíltak meg.

Rengeteg fejlesztést vittünk véghez és sok újnak raktuk le az alapjait, éppen azért, mert most volt idő a kapcsolati tőke kiszélesítésére, a sportszakmai törekvések megerősítésére, a „KÖRRING” kifejlesztésére, a pénzügyi stabilitásunk szélesítésére, a versenyzéssel kapcsolatos dolgaink újragondolására, építkezésre, a közösségünk átformálására… Tagjaink így pontosan értik az elvárásokat és jobban tudják követni az igazodási pontokat – foglalta össze az elmúlt esztendőt Agócs Tibor.

Megtisztelő elismerések

Sensei Agócs Tibor munkáját 2020-ban a „Bonis Bona – a nemzet tehetségeiért” állami díjjal ismerték el, de számára hasonlóan megtisztelő elismerés volt, hogy shihan Furkó Kálmán még 2019-ben „branch chief”-nek is jelölte. A jelölés végül itthon elakadt azzal, hogy volt egy olyan regnáló branch chief Magyarországon, aki ezt nem támogatta. Agócs Tibor erről úgy nyilatkozott, hogy nincs benne semmilyen rossz érzés, hiszen számára a jelölés értékesebb, mint maga a kinevezés.

– Nagyon örülök, hogy érdemesnek látják a munkámat ilyen kontextusban is, ezért külön köszönet illeti shihan Furkó Kálmánt. Miként köszönet jár neki az egész éves szakmai és anyagi támogatásért is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában