SINKJOKUSIN KARATE

2021.02.19. 07:00

Profi módon készülnek Jászberényben

Meghirdették az idei shinkyokushin Európa-bajnokság új időpontját június 26-27-re. Eredetileg áprilisi közepén lett volna az esemény Grúziában, de a pandémia miatt úgy döntött a szakági világszervezet, hogy két hónappal későbbre halasztják a kontinensviadalt. Megyénkből két válogatott kyos is készül a versenyre; a Furkó Branch-hez tartozó Yakuzák SE/Y Akadémia két fiatal felnőtt korú küzdője, Kerekes Réka és Móczó Milán jó eséllyel ki tudnak jutni Tbiliszibe. A felkészülésüket azonban nagyban nehezíti, hogy hazánkban az illetékesek mind a mai napig nem találták még ki, hogy mikor rendezzék meg az idei kvalifikációs magyar bajnokságot.

Munkatársunktól

Szenszei Agócs Tibor egyik tanítványát, Móczó Milánt (jobbra) instruálja egy páros gyakorlat közben az Y Ház dódzsójában

Forrás: Y Média

A honi szövetség tanácstalansága a magyar bajnokság időpontját illetően nehezen tolerálható, hiszen azok számára, akik igazán komolyan veszik a felkészülést, a formaidőzítés is sarkalatos pontja az edzésprogramnak. Így a világversenyen várható nehéz ellenfelek előtt a hazai szervezésből adódó bizonytalansági tényezőkkel is meg kell küzdeniük a minél jobb válogatott szereplésre készülő jászberényieknek.

Ebből a hátráltató tényezőből adódó bosszúság annak ellenére érezhető volt az Y Akadémia legutóbbi, Budapesten megtartott, sorrendben második felkészítő edzőtáborában, hogy a vezetőedző sensei Agócs Tibor ismét professzionális körülményeket teremtett a versenyzők számára. A résztvevők így igyekeztek kizárni minden, a magyar bajnokságot érintő szervezetlenségből szervezésből adódó nehezítő körülményt és csak azokra a feladatokra koncentrálni, amelyet Agócs mester, illetve a szakmai stáb összeállított. Márpedig ebből nem volt hiány.

Szenszei Agócs Tibor egyik tanítványát, Móczó Milánt (jobbra) instruálja egy páros gyakorlat közben az Y Ház dódzsójában
Fotó: Y Média

A Yakuzák SE kiemelt tagjai, valamint a szervező Y Akadémia meghívását elfogadó, más klubokból érkező versenyzők számára ismét modulokba rendezett, csoportos és egyéni képzést egyaránt tartalmazó feladatokat állítottak össze.

A tréningeket ezúttal négy edző irányította, a program pedig szervesen ráépült az első, januári táborban elvégzett munkára.

Ezúttal a szálláshely megválasztása is része volt a szakmaiságnak, hiszen a csikorgó hideg és csúszós időjárás miatt a futást nem lehetett szabadban végezni, azonban a 12 emeletes szálloda lépcsőháza e tekintetben alkalmas volt a komoly terheléses edzésmunkára, a lépcsőzésre.

Természetesen a szakági edzések is fontosak voltak, ezek ugyanabban az 5000 négyzetméteres komplexumban zajlottak, ahol január közepén az első tábor alkalmával tréningezett a csapat. Az erőnléti edzők, Darázs Mátyás és Tóth Benjámin ezúttal is az egyéni képességfejlesztéssel foglalkoztak, a kétszeres Eb győztes Agócs Zsófia pedig a küzdelmekben segítette a felkészítést.

Agócs Tibor szerint a múlt hétvégi három napos edzőtábor után még három hasonlót szerveznek Budapesten. Egészen júniusig, minden hónap közepén újabb szakmai elemeket építenek az edzésmunkába, egészen a grúz fővárosban, Tbilisziben megrendezett kontinensviadalig. Fontos elemei ezek a táborok a felkészülésnek, hiszen a rendszeresség azt jelenti, hogy célirányosan végig tudják vinni az Y Akadémián kidolgozott szakmai elképzelésüket.

Kerekes Réka a Sportegészségügyi Intézet vendége volt
Fotó: Y Média

Ezek mellett Jászberényben, az Y Házban a gyermek és serdülő korosztály számára is meghirdetnek a hónap végére egy összetartást, hiszen a kyokushin utánpótlást is a legjobb körülmények között szeretnék építeni továbbra is Jászberényben.

„A remény nem stratégia...”

Az elmúlt hétvégi edzőtábor után ezúttal Kerekes Réka vett részt először teljesítménydiagnosztikai vizsgálaton az Országos Sportegészségügyi Intézetben (OSEI). Az élettani folyamatok lekövetése és az azokból származó információk a felkészülés további szakaszában is kiemelten fontosak. A vizsgálaton kívül az Európa-bajnokság felkészülési terve és a hozzá tartozó vizsgálati protokoll is előtérbe került.

– A terhelés, mérés, visszacsatolás háromszögében állnak versenyzőink. Pontosan szeretnénk látni a fejlődés irányait és hátterét, ehhez pedig nélkülözhetetlen ,hogy lássam az élettani folyamatait Rékának és valamennyi kiemelt versenyzőnknek. A remény nem stratégia, éppen ezért objektív adatokra van szükség – nyilatkozta hírportálunknak sensei Agócs Tibor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában