kézilabda

2021.10.06. 07:00

Szolnokon járt a szövetségi kapitány

Szolnokra látogatott a napokban Gulyás István, a magyar férfiválogatott szövetségi kapitánya, aki ezzel a szolnoki kézilabdaklub elnökének, Vitális Sándor meghívásának tett eleget. A szakemberrel sajtótájékoztató keretein belül beszélgettünk.

Sebestyén János

Kapitány a lelátón, a Szolnok–Székács rangadón

Fotó: Mészáros János

– Októberben, 7-e és 9-e között Budaörsön edzőtáborozik a válogatott, és készül a 2022-es, januári magyar–szlovák közös rendezésű Európa-bajnokságra. Elárulna néhány részletet a felkészülésről?

– A ligacsapatok hozzájárulásának köszönhetően a hivatalos válogatott-időszakok mellett úgynevezett nem hivatalos napokon is tudunk készülni. Ilyen ez a mostani 19 fős összetartás is. A jelenlegi keretből a külföldön kézilabdázók és Hornyák Péter is kimaradt, utóbbira sajnos keresztszalag-szakadás miatt hosszabb ideig nem számíthatok. Behívtuk viszont a Csurgó fiatal kapusát, Füstös Ádámot. A kapusokat egyébként is monitorozzuk, mert bár Mikler Roli jó erőállapotban van, de lassan gondolkodnunk kell az utódlásán. A válogatottunk magja adott, akik mind emberileg, mind taktikailag igazi csapatot alkotnak. A gárdával november 1-jén találkozunk újra, és pár nappal később Bosznia-Hercegovinával játszunk felkészülési mérkőzést. Ezt követően a decemberi és a januári fő felkészülésünkön már csak és kizárólag a sikeres szereplés lebeg majd a szemünk előtt.

Kapitány a lelátón, a Szolnok–Székács rangadón
Fotó: Mészáros János

– Milyen helyezéssel lenne elégedett, mi a célkitűzés?

– A Magyar Kézilabda-szövetség közvetlenül az Európa-bajnokság előtt meg fogja határozni az elvárásait. A szakmai stáb és a csapat nevében annyit mondhatok, hogy minél előrébb szeretnénk végezni. A hazai rendezés minden előnyét ki szeretnénk használni, gondolok itt a csoport helyszínéül szolgáló új, népligeti sportcsarnokra, amely igazi katlan lesz, és várhatóan rengeteg erőt fog adni nekünk a 20 ezer szurkoló. A csoportunkat bivalyerősnek gondolom, Hollandia, Portugália és Izland ellen sem lesz egyszerű a dolgunk.

– A 2024-es franciaországi olimpiai játékokat a fiatalok beérését, beépítését illetően szem előtt tartja már?

– Most mindennél fontosabb a jó januári szereplés. Párizsra még nem fókuszálunk, de figyeljük a fiatalokat, akik képben vannak, illetve lehetnek akkorra. Mikor két éve átvettem a válogatott irányítását, a cél egy ütőképes gárda kialakítása volt, ez azt gondolom, sikerült.

– A májusi Eurókupa-győzelem, ahol a spanyolokat és a horvátokat is legyőztük, a nemzetközi sajtóban milyen visszhangot kapott?

– Nagy büszkeség ennek a kupának a megnyerése, az egész stáb visszaigazolást kap ilyenkor az elvégzett munkára. Az biztos, hogy most már nem legyintenek ránk az erősebb csapatok, inkább készülnek belőlünk. A játékosok önbizalmának is jót tett ez a siker.

– Mit gondol az utánpótlás helyzetéről, illetve a régiónk kézilabdaéletéről?

– Az utánpótlás-nevelés jó irányba halad, felfelé ível a játékosok száma, más sportágak elszívóhatása ellenére is. Jó az akadémiai rendszer, de dolgozni kell azon, hogy a kisebb műhelyek tehetségei ne tűnjenek el. A környék csapatait figyelve, az infrastruktúrát látva, a régió megérdemelne egy élvonalbeli klubot.

– Végezetül mit gondol arról, hogy a magyar BL-gárdáknál külföldi edzők tevékenykednek, kevés magyar játékossal a keretükben?

– Valamivel biztosan jobbak a külföldi trénerek, fejlődnünk kell. Egyébként ez a tendencia nemcsak a mi sportágunknál észrevehető, ez most egy ilyen időszak. Annyi bizonyos, hogy én is sokkal boldogabb lennék, ha több honfitársunk játszana az élcsapatainkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában