Vízilabda

2021.12.28. 07:00

Szolnoki vízilabdázók is részt vesznek a budapesti összetartáson

Előbb a két ünnep között, majd január első hetében is összetartáson vesznek részt a válogatott vízilabdázók. Märcz Tamás szövetségi kapi­tány két keretet is hirdetett, melyekben összesen öt Szolnoki Dózsa-játékos kapott helyet.

Varga Balázs

Fotó: Mészáros János

A szövetségi kapitány december 28–30., illetve január 3–5. között egyaránt edzést vezényel a kihirdetett keretének. Előbbi időpontban a Komjádi uszoda ad otthont a felkészülésnek, az új évben viszont már a Duna Arénában zajlik majd a munka. A 47 éves szakember kifejtette, mi alapján állította össze a két csoportot. 

– A december végi keretben lényegében csak fiatalok szerepelnek – árulta el Märcz Tamás a honi szövetség honlapjának. – Leginkább olyan játékosok alkotják ezt a keretet, akik már nem utánpótlás-válogatottak, de jó eséllyel pályáznak arra, hogy fontos tagjai legyenek a felnőttválogatott­nak a jövőben. 

Több olyan fiatal vízilabdázó is kapott meghívót, aki már korábban hivatalos mérkőzéseken is szerepelt, de még nem vagy csak kevés szerepet kapott a nagy tornákon. 

– Tőlük azt várom, hogy kicsit átmenetet képezzenek a nagy és a fiatal keret között, hiszen ők a januárra is meghívót kaptak. A felnőttek januári csoportja egyáltalán nem zárt. Ez azt jelenti, hogy amennyiben valakit szükségesnek vagy érdemesnek találok, az még csatlakozik majd a januári edzésnapokra is. Terveim szerint egy-két játékossal még mindenképpen szeretném bővíteni a most kijelölt keretet, erről majd a decemberi edzések után döntök. 

A januári válogatott keretben már többször bizonyított játékosok szerepelnek, akik minden bizonnyal a közeljövőben a csapatunk gerincét adhatják. Decemberben négy Dózsa-játékosra számít a szövetségi kapitány, Kona­rik Ákosra, Nagy Ádámra, Szeghal­mi Zsomborra és Teleki Andrásra. Az előbbi két pólós januárban is a válogatottal tart, s hozzájuk csatlakozik majd az olimpiai bronzérmes Angyal Dániel. 

Kemény munka vár a fiúkra, az edzésprogrammal kapcsolatban Märcz Tamás pedig így fogalmazott: – A játékosok az ünnepek után várhatóan kevesebb edzéssel érkeznek hozzánk, így először a fizikai állapot visszanyerésén lesz a hangsúly, de mindenképpen lesznek taktikai gyakorlások is, hiszen néhány héttel később már hivatalos mérkőzést játszunk Montenegróval a világligában, amire leginkább itt lesz lehetőségünk együtt gyakorolni. Ugyanezen januári időszakban készülni fog a Horváth János által irányított universiade-válogatott és a Nyéki Balázs vezette U18-as csapat is, amelyek között szoros az együttműködés, így akár az együttesek egymás ellen is játszhatnak edzőmérkőzéseket ebben az időszakban. S nem marad szolnoki póló­sok nélkül az universi­ade-válogatott sem, amely majd január 3-án kezdi meg a munkát a fővárosban, Bányai Márkkal, Schmölcz Normannal, Szeghalmi Zsomborral és Teleki Andrással a soraiban. 

A felnőttek első körben a világliga kontinentális selejtezőjére készülnek, aztán ha sikerrel veszik az akadályt, jön az európai döntő, majd májusban a világbajnokság. Ha az európai döntőről továbbjut az együttes a szuperdöntőbe, akkor nyáron lesz még egy tornája a szeptemberi Eb előtt. 

A két keret

December 28–30.

Kapusok: Gyapjas Brendon (Szeged), Kardos Gergely (BVSC), Szakonyi Dániel (FTC). 

Mezőnyjátékosok: Aranyi Máté, Burián Gergely, Csa­csovszky Erik, Dala Döme, Vig­vá­ri Vince (mind OSC Újbuda), Ágh György, Batizi Benedek (mindkettő BVSC), Bak­sa Benedek, Magyar Márton (mindkettő Eger), Fekete Gergő, Molnár Erik, Vigvári Vendel (mindhárom FTC), Ke­vi Bendegúz (Budapesti Honvéd SE), Ko­na­rik Ákos, Nagy Ádám, Szeghal­mi Zsombor, Teleki András (mind Szolnoki Dózsa), Va­do­vics Viktor (Vasas).

Január 3–5.

Kapusok: Kardos Gergely (BVSC), Lévai Márton (OSC Újbuda), Vogel Soma (FTC). 

Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel, Konarik Ákos, Nagy Ádám (mind Szolnoki Dózsa), Bedő Krisztián, Erdélyi Balázs, Mezei Tamás (mind Vasas), Burián Gergely, Há­rai Balázs, Man­hercz Krisztián (mind OSC Újbuda), Jan­sik Szilárd, Német Toni, Pohl Zoltán, Varga Dénes, Vámos Márton, Vig­vári Vendel (mind FTC), Za­lánki Gergő (Pro Recco).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában