Szolnok

2022.06.19. 11:24

Különleges gyakorlatával a világbajnokságig menetelt Rauschenberger Nikolett

Sikerrel vették az akadályokat a rúdsportban jeleskedő szolnoki hölgyek. Rauschenberger Nikolett és tanítványai április óta több megméretésen vettek részt. Gyakorlataikkal elkápráztatták a bírókat, a mentor a világbajnokságra készülhet.

P. Pusztai Nóra

Egy pillanat Nikolett egyéni rúdsportgyakorlatából Beküldött fotó

– Nagyon sűrű napok, hónapok felkészülései állnak mögöttünk. A rengeteg fejlődés és tapasztalat mindig hozzáad a célhoz, segít elérni a kitűzött vágyakat – kezdte a beszélgetést Rauschenberger Nikolett, a Rúdsport és Légtorna Stúdió Szolnok vezetőedzője és tulajdonosa.

Április eleje óta Nikolett és tanítványai több versenyen vettek részt.

– Kezdődött az Átrium Színházban tartott nemzetközi Pole Artistic Hungary Competition­nal, ahol művészeti karika szakágban Szarvas Natália amatőr felnőtt női egyéni kategóriában az első helyen végzett, Kürti Regina középhaladó felnőtt női egyéni kategóriában szintén a dobogó legfelső fokára állhatott, jómagam pedig profi kategóriában ezüstérmet szereztem – számolt be az idei első próbatételről. 

A következő – Air Fest – versenyre ismét Budapestre utaztak, a Maciva-Cirkusz Telepen lendültek karikára. Szarvas Natália arannyal, Kürti Regina bronzzal, Nikolett pedig ezüsttel térhetett haza. Művészi koreográfiával készültek, ahol egy téma köré építették fel a gyakorlatukat. A zene, a téma, a smink és a ruha összhangja adta az összhatást. Kürti Regina a görög mitológiából vett tengeri élőlények a szirének köré fűzte gyakorlatát, Szarvas Natália a háborúkhoz vezető emberi tulajdonságokat, mint a büszkeséget, haragot, türelmetlenséget ábrázolta.

– A saját témámat a cirkusz köré építettem, porondmester volt a karakterem, aki különböző mutatványokat, trükköket végzett a levegőben – mesélte a mentor, aki szerint a komoly felkészülés, napi több óra gyakorlás és a verseny közbeni koncentráció a siker kulcsa. 

– A bemelegítést alapos nyújtás követi, a felkészítő, színpad mögötti részen próbálok magamra és a gyakorlatomra koncentrálni. 

Fejben végigvezetni a mozdulataimat, átgondolni zenei részeket, és amennyire lehet, megnyugodni, bár ez nem könnyű

– mondta a színpadra lépés előtti pillanatokról a tapasztalt sportoló. 

Az International Pole Sport Federation (IPSF) versenyein rúdsport és karika szakágakban is lehetőség van sport- és művészi kategóriában indulni. A megméretés kvalifikáció is egyben a világbajnokságra.

– Ezen minden évben részt veszek, nagy álmom volt a világbajnokságra kijutni. A sport rendkívül szigorú szabályzathoz kötött, hajlékonysági, és erőelemekkel, erőemeléssel, illetve kötelező forgásokkal, valamint bónuszokkal, mint például egy rúdon szaltó. Legkimerítőbb volt erre a versenyre felkészülni. Mindennap, akár több edzéssel próbáltam a lehető legtöbbet kihozni a kűrömből. Szerencsére sikeresen – mondta a felkészülésről és a versenyről.

A napokban Lengyelországban mutathatta meg tudását.

– Itt még nem volt vége, még hátra volt egy kvalifikáció az IPSF művészi karika szakágból, amit Lengyelországban rendeztek meg. Elhoztam az első helyért járó érmet és kupát. Kis pihenő után következik az újabb felkészülés, immáron a svájci világbajnokságra. Szeretnék szép, biztos gyakorlatokkal indulni, és büszke lenni magamra, arra, amit elérek – utalt a terveire.

Több szempontra is ügyelni kell

A hat-nyolc bíró közül mindenkinek megvan az a terület, amit figyel és pontoz, így például a kötelező elemek, technikai levonás vagy bónusz. 

– Azért, hogy nagyobb rálátásom legyen a pontozásokra, én is elvégeztem a nemzetközi bírói képzést légtorna szakágban. Ami az elsődleges, hogy a gyakorlatot mindig a bírók és a közönség felé kell közölni. A nehézségek elsősorban a versenykörülmények, amivel nem tudunk száz százalékban számolni, például az eszközök felfüggesztésének a maximum magassága és a technológiája. Próbálunk figyelemmel készülni bármilyen eshetőségre, de ez sokszor csak a helyszínen derül ki, akár egy főpróba alkalmával, vagy korábbi versenyzőket látván – elemezte a helyzetet Rauschenberger Nikolett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában