Kosárlabda

2022.08.08. 07:00

Hölgyeink viszik a prímet a szolnoki kosárfesztiválon

Az elmúlt hétvégén sem volt megállás, tovább pattogott a kosárlabda Szolnokon, a Tiszai Hajósok terén felállított ministadionban. A FIBA 3x3-as torna programjában ezúttal az U17-es korosztály férfi- és női válogatottjai léptek pályára, méghozzá az Európa-kupa selejtezőjében, amelyre ezúttal is szép számú publikum volt kíváncsi.

Varga Csaba

Egész héten pattogott a labda a szolnoki Tiszai hajósok terén

Fotó: Nagy Balázs

Egynapos kosárcsendet követően tehát szombaton és vasárnap a fiú és leány U17-es válogatottak az Európa-kupa selejtezőjében voltak érdekeltek. A fiúknál Magyarország, Litvánia, Lettország, Ausztria, Nagy-Britannia, Észtország, Írország, Svédország, Németország, Ukrajna, Dánia és Grúzia, míg a hölgyeknél Magyarország, Litvánia, Lettország, Ausztria, Nagy-Britannia, Észtország, Írország, Svédország és Hollandia csapatai szerepeltek. 

Azt tudni kell, a fiúknál öt legénység, míg a lányoknál négy együttes kvalifikálhatja magát az Európa-kupa döntőjébe, amit majd szeptember 2–4. között a görög fővárosban, Athénban rendeznek meg. Az első játéknapon a Herczog Bora, Küllős Kíra, Varga Napsugár, Kádas Boglárka összeállítású leányválogatottunk két mérkőzést játszott, míg a Major Bulcsú, Ladovszky László, Gadus Bogdán, Fehérvári Csegő négyessel szereplő fiúk egyet. 

A hölgyek nyitották a sort, de egy kevés pontot hozó találkozón sajnos 14–6-os vereséget szenvedtek Svédországtól. Néhány órával később azonban lehetőség adódott a javításra, ezt pedig egy remek mérkőzésen ki is használták Károlyi Andrea edző tanítványai, Hollandiát egy végletekig kiélezett derbin, az utolsó fél percben hátrányból fordítva sikerült 18–17-re legyőzniük, sikerükkel hatalmas küzdőszellemről tettek tanúbizonyságot. Nem utolsósorban életben tartották reményüket a továbbjutásra. 

A játéknap utolsó magyar érdekeltségű mérkőzését a fiúk vívták az ukrán nemzeti csapattal. Sajnos az első összecsapás nagyon nem sikerült a mieinknek, agilis kosárlabdát játszó keleti szomszédjaink teljesen megérdemelt 21–9-es győzelmet arattak. Egy biztos, a Lekli József edző által irányított magyar gárdának nagyon össze kell kapnia magát a folytatásra, hogy legyen esélye a továbbjutásra. A vasárnapi játéknap küzdelmei lapzártánkat követően értek véget.

A szuperdöntőbe jutottak a lányok

Visszatekintve még Nemzeti Liga küzdelmeire, amelyben az U23-as korosztály csapatai játszottak: a csütörtök esti zárókörben Csehország ellen kezdtek magyar fiúk, de 21–15-ös vereséget szenvedtek. Majd szépen játszva 21–15-re verték Szlovákiát, sikerük azonban már nem osztott-szorzott, hiszen nem tudták kiharcolni a továbbjutást. A lányok viszont folytatták jó sorozatukat, előbb 16–13-as győzelmet arattak Csehország ellen, ezzel harmadszor is a döntőbe jutottak. A fináléban ezúttal Ausztria volt az ellenfelük, és egy végletekig kiélezett végjátékban, Kovács Kitti kosarával 21–20-ra sikerült nyerniük. Ezzel megőrizték hibátlan mérlegüket, az első helyen zárták a szolnoki tornát és kvalifikálták magukat a konstancai szuper­döntőbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában