Kosárlabda

2022.08.09. 07:00

Ivkovics marad a kapitány

Gőzerővel készül válogatottunk a közelgő vb-selejtezőkre és a szeptemberi Európa-bajnokságra. A gyakorlás jegyében a napokban két tesztmeccset játszottak a grúz csapat ellen Kecskeméten. Mindezt megelőzve jelentették be, hogy három esztendővel meghosszabbították a Szolnokon is jól ismert Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány szerződését, így az 2025-ig szól.

Varga Csaba

Ivkovics Sztojan

Fotó: Unger Tamás

A szakembert nem kell bemutatni Szolnokon, hiszen előbb hét évadon át játékosa, később edzője is volt az Olaj KK-nak, többek között 2016-ban bajnoki címet szerzett a piros-feketékkel. 

– Az ő hozzáállása, eredményei azt mutatják, hogy jó kezekben van a magyar kosárlabda – indokolta a döntést az MTI-nek Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke. 

A szövetségi kapitány mentalitása, habitusa meghatározza a válogatottat, a férfiember küzdjön, szedje fel a parkettát, ez a csapat pedig képes erre.

– Az elmúlt ötven évben nem voltunk egymást követő két Eb-n. Nehéz helyzetben vagyunk olyan szempontból, hogy a kézilabda, a vízilabda és a labdarúgás itthon nagyon népszerű, a kosárlabdát viszont világszinten csak a labdarúgás népszerűsége előzi, számtalan országban játsszák. 

A célunk az, hogy olyan példaképek nőjenek fel, olyan példás helytállás legyen, amire felkapják az emberek a fejüket. 

– Az utánpótlásszabállyal igyekszünk kedvezni a fiataloknak, a cél az, hogy olyan játékosok nőjenek fel többek között, mint amilyen Hanga Ádám is – tette hozzá Szalay Ferenc. 

Hanga Ádám (labdával) öt év után először hazai színekben a kecskeméti meccsen
Forrás: Dömötör Csaba

Az első összecsapáson mintegy másfél ezer néző előtt, csapatunk óriási izgalmak után 89–88-ra legyőzte a szintén Eb-résztvevő Grúziát. Kuriózumnak számított, hogy Hanga Ádám öt év után szerepelt újra válogatott mezben, 13 pontig jutott a bedobó. Társai közül Vojvoda 17/9, Keller Á. 15/6, Benke 13/6 pontot tett a közösbe. Az Olajbányász 21 esztendős fiatalja, Lukács Norbert szinte nem is jutott szóhoz a mérkőzésen. 

– Ahhoz képest, hogy mindössze három napja dolgozunk együtt, egész jól játszottunk – mondta az NSO-nak, Vojvoda Dávid. – Mi, játékosok rosszabbra számítottunk, főleg a védekezésben érződött, hogy nincs meg a lábunk ahhoz a teljesítményhez, amire képesek vagyunk általában. Újra össze kell szoknunk, Hanga Ádámnak is újra meg kell éreznie a csapatot. Az érdemi munka a következő két hétben történik, alapozunk az Európa-bajnokságra.

Ivkovics Sztojan pedig ekképp látta a mérkőzést: 

– Támadásban egész jó dolgokat csináltunk, míg védekezésben voltak hibáink. Ez a meccs megmutatta, hogy milyen fizikális játékot játszik Grúzia, de az Európa-bajnokságon ennél is keményebb ellenfeleink lesznek, szóval fel kell erre készülnünk. Szombaton este viszont zárt kapuk mögött csapott össze a grúzokkal válogatottunk. A szövetségi kapitányok megállapodása értelmében a négy negyed után még öt percet túlóráztak a felek, így összességében 45 percig tartott a mérkőzés, amit a mieink 78–75-re nyertek meg. Az MKOSZ nem közölt statisztikát, annyit azonban sikerült megtudnunk, hogy Lukács Norbert pályára lépett a meccsen. Válogatottunk pénteken 17 órától a szlovákokat fogadja Kecskeméten, majd augusztus 18-án a horvátok vendége lesz Opatiján, ugyancsak a felkészülések jegyében.

Szombathelytől az Európa-bajnokságig: a magyar válogatott további programja

VB-SELEJTEZŐ 

Augusztus 24.: Magyarország–Litvánia, Szombathely, 18.00
Augusztus 27.: Csehország–Magyarország, Chomutov, 18.15

EURÓPA-BAJNOKSÁG, KÖLN (németország)

Szeptember 1.: Magyarország–Bosznia-Hercegovina, 14.30
Szeptember 3.: Magyarország–Szlovénia, 20.30
Szeptember4.: Magyarország–Franciaország, 20.30
Szeptember 6.: Magyarország–Litvánia, 17.15
Szeptember 7.: Magyarország–Németország, 20.30

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában