Parasport

2022.09.15. 07:00

„Tesi felmentettből” világbajnok

Fáradságos munkával jutott el a gyerekkora óta vesebeteg szolnoki sportoló a nemzetközi győzelmekig.

Molnár Róbert

Lukács Edit már minden világversenyen állt a dobogón

Forrás: Beküldött fotó

Augusztus 20-án repült el a magyar szervátül­tetett válogatott Oxfordba, a szervátültetettek és műveseke­zeltek XI. Európa-bajnokságára. Az idei eseményen a magyar csapat tagjaként összesen 52 szervátültetett, valamint 2 művesekezelt, veseátültetésre váró sportoló vett részt, asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, petanque, röplabda, squash, tenisz, tollaslabda és úszás sportágakban.

A csapat tagjai összesen 113 egyéni versenyszámban és 41 csoportos versenyszámban indultak. A magyar csapat összesítésben második helyen végzett. Összesen 123 éremmel tértek haza, amiből 41 arany-, 40 ezüst- és 42 bronzérem volt a zsákmányuk. 

A magyar szövetség versenyzője volt a szolnoki Lukács Edit is, aki bowlingozik, és a Szervát­ültetettek Jász-Nagykun-Szol­nok Megyei Sportegyesület titkára is egyben. Edit 63 éves, gyermekkora óta vesebeteg, és az iskolai tornaórák alól 12 éves korától felmentett volt. Ma már minden világversenyről éremmel tér haza. 

Oxfordból sem üres kézzel tért haza 
Forrás: Beküldött fotó

– Kétszeres vesetranszplantált vagyok. A második vesével élek, az első 3 és fél évet működött, majd egy fertőzés elvitte tőlem. Ezután jött kemény két és fél év dialízis, míg egyszer megcsörrent a telefon, hogy készüljek, mert jön a mentőautó értem, visznek Budapestre a transzplantációs klinikára, ahol vár egy jó kis vese. Valóban így lett, mert 20 éve elmúlt április elsején, hogy megkaptam ezt a vesét, ami bár már fárad, de remélem, hogy kitart még pár évet – mondta hírportálunknak a sportoló.

Az első versenyem 2013-ban volt Dél-Afrikában, ahol 11 nemzettel mérettettem meg magam a korosztályomban. Ekkor 53 éves voltam, és úgy sikerült az első versenyem, hogy három aranyéremmel térhettem haza

– mesélte Lu­kács Edit. 

A második világjátékok Dél-Amerikában volt, ahol szintén aranyérmet szerzett. 

– Spanyolországból egy bronz- és két ezüstéremmel térhettem haza. Az utolsó világjátékok helyszíne Nagy-Britannia, Newcastle volt, ott második helyezést értem el, épp csak nem sikerült a dobogó legfelső fokára állnom, és a páros versenyekben is a dobogón álltunk – mondta a megyei egyesület titkára. 

– A mostani Európa-bajnokság Nagy-Britanniában, Oxfordban volt, a korosztályomban sajnos nem voltak játékosok, így a tíz évvel fiatalabb korosztályban játszottam. Egyéniben második helyezett lettem, majd két páros számban, női páros és vegyes párosban a harmadik helyezést értük el. Örülök minden eredményemnek, mert nagyon sok fáradságos munka van ezekben a versenyekben, de úgy érzem: megérte! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában