Labdarúgás / Galériával

2023.05.01. 09:29

Az eső sem moshatta el a Jászalsószentgyörgy győzelmét

Sok néző, magas tét, érzelmek, fordulatok, hazai siker és előzés a tabellán – ezt hozta az idény csúcsrangadója a jászkunsági harmadosztályban.

Rózsa Róbert

Kétszeresen jár a pacsi a zöldmezes alsószentgyörgyieknek: legyőzték a Besenyszögöt, és élre álltak a bajnokságban

Fotó: Pesti József

– Vigyázz már, na! – szól hátra a biciklin a jászalsószentgyörgyi pályára érkező néző a mögötte autóval begördülő társának.

– Mit kóvályogsz! – így az autós.

– Inkább az asztalt ütötted volna el... – hangzik a rekontra.

Szerencsére sem emberben, sem járműben nincs kár, épphogy koccolták egymást a jegyszedőasztalnál. És harag sincs a szentgyörgyi atyafiak között, akik mosolyogva indultak tovább a tribün felé, hisz' inkább csak ugratták egymást.

Azt mindenesetre ez a jelenet is érzékelteti, hogy szinte egymás nyomában jöttek a nézők vasárnap délután a nagy meccsre, az idei megyei harmadosztályú bajnokság csúcsrangadójára, amelyet a hazai Jászalsószentgyörgy és a Besenyszög vívott.

Derbi volt ez a javából: a forduló előtt 53 ponttal a besenyszögiek fiatal csapata állt a tabella élén, előnyük azonban mindössze egyetlen pont volt a második Szentgyörggyel szemben.

Mostanra ráadásul az is eldőlt: a gólkirályi cím is a két település játékosainak egyikéhez kerül – vagy a bajnoki előtt 35 gólos szentgyörgyi  Pataki Krisztoferhez, vagy a 33 találatig jutó besenyszögi Virág Benedekhez.

Hazai szurkolók a Jászalsószentgyörgy–Besenyszög mérkőzésen. Jól kalkuláltak: izgalmas meccset láthattak
Fotó: Pesti József

A csapatok ehhez méltóan hangoltak az ezt megelőző fordulóban, a Besenyszög 10–0-val, a jászságiak 14–1-gyel kenték fel a falra akkori ellenfeleiket. A formára tehát nem lehetett panasz, noha vendégoldalon többen is sérülés miatt hiányoztak. Nem hiányoztak viszont szurkolóik, akik idegenbe is elkísérték őket. Nekik, és a nagyszámban kilátogató hazai drukkereknek köszönhetően hamisítatlan derbihangulatban kezdődött a találkozó, megyénk egyik legszebb környezetben fekvő pályáján, évszázados ártéri fák ölelésében, verőfényes tavaszi napsütésben.

A "vad parasztok" szelídsége

Zászlókkal és transzparensekkel felvértezve utazott a Jászságba a besenyszögiek szurkolóhada, a Vad parasztok csoportja. Furcsa nevük eredete, hogy egy ifi-meccs parázs helyzetében fiatal futballistáik védelmére keltek, cserébe ezt a minősítést kapták. És ha már így esett, meg is tartották. Nevükkel ellentétben persze a Jászalsószentgyörgy ellen sem követtek el semmilyen vadságot, a mérkőzés – tanúsíthatjuk – sportszerű szurkolás mellett folyt. A szögiek véleménye egyébként az, hogy ettől a mérkőzéstől függetlenül nyílt marad a bajnoki címért folyó küzdelem, hiszen mindkét csapat fogadja még a jelenlegi harmadik Tiszasast.

A mérkőzés aztán úgy indult, ahogy talán a hazaiak sem remélték. A zöld mezben játszó szentgyörgyiek kapujukhoz szegezték ellenfelüket, sorra dolgozták ki ziccereiket, és csak idő kérdésének tűnt, mikor törik fel a szögiek védelmét. Erre a 21. percben került sor: egy szabadrúgást követő fejest még hárított ugyan a vendégkapus, de a kipattanót Szabó Zalán bepofozta. Ő maga aztán jó tíz perccel később megduplázta csapata előnyét, és ekkor simának látszott a hazai győzelem.

Csakhogy a félidő előtt elkezdtek gyülekezni a fellegek Jászalsószentgyörgy egén.

Előbb egy semmiből kapott gól képében, így hiába a mezőnyfölény, egygólos előnnyel mentek szünetre. Mire visszaértek az együttesek a pályára, már valóban beborult az ég, és miután újra elindult a játék, megindult az égi áldás is. A hazai nézősereg az árnyas fák, a közeli házak és a pálya melletti fogadó ereszei alá húzódva figyelte tovább a mérkőzést.

Nem pitypangot fújni jöttek! A férfias csatákat sem nélkülözte a Jászalsószentgyörgy és a Besenyszög Megye III.-as rangadója
Fotó: Pesti József

Nem sok jót láthattak. Virág Benedek megszerezte második gólját is a meccsen, egyenlített a Besenyszög. A hazai Illés Andrást el is vitte a hév, a 77. percben piros lappal mehetett zuhanyozni. Elúszni látszott a Szentgyörgy győzelme...

De minthogy szurkolói sem hagyták magára a csapatot, és az esőfelhők meccsvégi tovahaladtával újfent a pálya széléről buzdították övéiket, úgy a zöldek is küzdöttek.

Ennek jutalmaként pedig Farkas Imre a 85. percben egy szöglet után az ellenfél hálójába fejelte a labdát, 3–2. A hajrára kilenc játékosra fogyatkozó Alsószentgyörgy kegyelemdöfését pedig a "nagy öreg", Urbán Ferenc vitte be: csoda-e, hogy a nyakába ugrott a fél csapat?

Lefújás után a besenyszögi Kovács Arnold is pirosat kapott szövegelésért, de hangját elnyomta a hazai szurkolók ünneplése. A Jászalsószentgyörgy nyert, és átvette a vezetést a bajnokságban.

Jászalsószentgyörgy–Besenyszög 4–2 (2–1)

Jászalsószentgyörgy, 200 néző. Vezette: Kiss Attila (Kormos Barnabás, Dudás Vilmos).

Jászalsószentgyörgy: Lakatos Imre – Füleki (Urbán F., 70.), Ronyecz (Kovács B., 90.), Fajka D. (Molnár D, 63.), Pataki, Illés A., Serfőző Z., Szabó Z. (Filipcsei, 94.), Fajka Á., Tóth G., Farkas I. Edző: Varga László.

Besenyszög: Bezzeg – Oláh D., Suba, Takács Á., Virág, Serfőző A., Tóth K. (Bóné 55.), Hegedűs G., Szekeres T., Kovács A., Székely Z. Edző: Hegedüs László.

Gólszerzők: Szabó Z. (23., 35.), Farkas I. (85.), Urbán F. (94.), ill. Virág (45., 57.).

Kiállítva: Illés (77.), Pataki (88.), ill. Kovács (95.).

További eredmények:

Tiszasas–Cibakháza 4–1, Nagyiván–Bánhalma 7–1, Tiszaszőlős–Szolnok Fanatic 3–2, Kőtelek–Berekfürdő 0–2, Kengyel–Kétpó 2–1, Jászszentandrás–Újszász 0–4.

A bajnokság állása: 1. Jászalsószentgyörgy, 55 pont, 2. Besenyszög 53, 3. Tiszasas 50, 4. Berekfürdő 46, 5. Nagyiván 42, 6. Szolnok Fanatic 38, 7. Kőtelek 32, 8. Újszász 31, 9. Bánhalma 25, 10. Kengyel 22, 11. Tiszaszőlős 17, 12. Jászszentandrás 8, 13. Kétpó 8, 14. Cibakháza 0.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában