Küzdősport

2023.10.18. 07:30

„Valami csillogót” hozna haza a világjátékokról a szolnoki szkanderbajnok

Pénteken megkezdődik a Küzdősportok Világjátéka Rijádban. A szaúdi fővárosba egy szolnoki sportoló is utazik, méghozzá jelentős győzelmi esélyekkel.

Rózsa Róbert

Érmet nyerne Rijádban, a Küzdősportok Világjátékán Kőváriné Ivánfi Brigitta

Fotó: Beküldött fotó

Két nap. Ennyi van hátra, és a világ legjobb küzdősportolói felhúzzák kesztyűiket, felkötik öveiket, sisakjukat, előrántják fegyvereiket, netán puszta öklüket. Ki-ki a maga sportága szerint. Október 20-án ugyanis megkezdődik a Rijádban 2023-as Küzdősportok Világjátéka, amelyen az e sorba tartozó ötkarikás, és azon kívüli sportágak résztvevői mérik össze tudásukat.

Kőváriné Ivánfi Brigitta például asztalhoz áll majd. Márpedig ha ő odaáll, remeghetnek az ellenfelek csukói. A hivatásos katonaként dolgozó szolnoki sportoló tudniillik valóságos klasszisa sportágának, nevezetesen a szkandernek. A hétszeres világ- és tizennégyszeres Európa-bajnok sportoló 65 kilogrammos súlycsoportban versenyez majd Szaúd-Arábiában. Kőváriné ráadásul igencsak jó formában érkezik az Arab-félszigetre: a szeptemberi, Almatyban rendezett világbajnokságon két aranyérmet és egy bronzérmet zsebelt be.

Nem is szándékozik itt megállni: Arábiából is vinne haza valami értékeset – mégpedig nem szuvenírt – a szolnoki klasszis.

– A világjátékokról sokan nem tudnak, de én büszkén beszélek róla, mert nagyon nagy dolog. Nekem is, és a többi magyar sportolónak – mondta honlapunknak a megméretésről Kőváriné Ivánfi Brigitta. – A szkanderben a tavalyi eredményeket vették alapul, azok alapján lehetett kvalifikálni. Tavaly Európa-bajnokságot nyertem, valamint szeniorban világbajnokságot, így egyértelmű volt, hogy az egyik súlycsoportban elindulhatok. Azért nagy szó ez, mert minden súlycsoportban nyolc versenyző – kvázi a világ nyolc legjobbja – lehet ott – hangsúlyozta a sportoló. Hozzátette, az különösen nagy szó, hogy a 65 kilogrammos súlycsoportban két magyar is indul, illetve parakategóriában lesz még magyar résztvevő.

Nekem most ez egy „kis olimpia”. Hogy ennyi idősen eljutottam idáig, hatalmas dolog. Remélem, nem csak részt veszek, de valami csillogót is hozok haza, és az nem egy aranygyűrű a helyi bazárból...

Persze mind győzni megyünk. De valamilyen érmet mindenképpen szeretnék nyerni – fogalmazott a kiválóság.

Kőváriné Ivánfi Brigitta egyébként nem az egyedüli éremvárományosa a magyar válogatottnak. Mint Mészáros János, a csapatot koordináló Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke az MTI-nek mondta, csaknem minden sportágban van dobogóesélyünk, ráadásul a magyarok rendre jól szerepelnek a világjátékokon. A legutóbbi pekingi és szentpétervári játékokról is érmekkel tértek haza.

A világjátékokra utazó magyar csapat:

Grappling: Tóth Alexa, Tóth Zoltán, Szmolka Nikoletta. Jiu-jitsu: Tereza Crisley Cordeiro de Souza. Kendó: Komjáti Tamás. Kick-box: Busa Andrea, Kondár Anna, Zajácz Bence, Fésű Lajos. Muaythai: Nardelotti Ajsa. Szkander: Kőváriné Ivánfi Brigitta, Barzsó Henrietta, Simon Dániel. Szumó: Buzás Patrik, Pap Arnold.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában