Kosárlabda

2024.03.23. 21:03

Szoros végjáték után győzött a Szolnoki Olajbányász a Pécs ellen – galériával

Kemény mérkőzést hozott a Szolnoki Olajbányász és a Pécs találkozója. Pontokban nem dúskáltak a csapatok egyik oldalon sem, inkább a védelmek domináltak. A harmadik negyedben a Tisza-partiak kissé elhúztak, a baranyaiak viszont felzárkóztak az utolsó játékrészben, így csak az utolsó percben dőlt el a mérkőzés sorsa.

Kovács Levente

Két alapemberét is nélkülöznie kellett a Szolnoki Olajbányász csapatának a Pécs ellen az alapszakasz utolsó hazai mérkőzésén. Dustin Thomast a legutóbbi Körmenddel szembeni meccsen kiállították, így az amerikai erőcsatár eltiltását töltötte, Lukács Norbertre pedig sérülés miatt nem számíthatott Oliver Vidin edző.

NB Olaj 03.23. (22 of 28)
James Eads (elöl) jó játéka is kellett a Szolnoki Olajbányász győzelméhez
Fotó: Nagy Balázs

Már csak két találkozó maradt az alapszakaszból. Az Olajbányász úgy lépett pályára a 25. fordulóban szombaton, hogy győzelem esetén be van biztosítva harmadik helye, az NKA pedig még az életéért küzdött, hogy kivívja a legjobb nyolc közé kerülést.

A két csapat legutóbbi, decemberi összecsapásán a Pécs hazai pályán 94–86-ra győzni tudott, a Tisza-partiak pedig szerettek volna revansot venni a téli fiaskóért. Az együttesek ráadásul április elején a Magyar Kupa elődöntőjében is találkoznak majd, így erőfelmérőként is szolgálhat a mérkőzés.

A Pécs került lépéselőnybe a mérkőzés elején, az Olajbányász viszont agresszívabb játékra váltott, mely egyáltalán nem ízlett a baranyaiaknak, Sztrahinja Jovanovics duplájával sikerült fordítani, 14–13. Nem ismertek elveszett labdát a piros-feketék, sőt, egymást sem kímélték: Révész Ádám és James Eads is egy szabad labdát üldözött, a két játékos összeütközött, előbbinek pedig fel is szakadt az álla, de pár perccel később már bekötött fejjel tért vissza a pályára. Az Olaj pedig magánál tartotta az előnyt, és 20–18-as vezetéssel zárta az első negyedet.

A másodikban sem szakadt meg a lendület, bár továbbra is szorosan alakult a találkozó. A Pécs is védelme is jól zárt, különösen a palánk alatt, így nem tudtak ellépni ellenfelüktől a szolnokiak. Sőt Oliver Vidin együttesének dobóformája is visszaesett a játékrészben, így Csirke Ferenc együttese egy hajszállal ugyan, de vezetett a nagyszünetben, 34–35.

Jobban jött ki a harmadik negyedre az Olajbányász, Anthony Durham, Demajeo Wiggins és Rudner Gábor pontjaival visszavette a vezetést a játékrész elején, 40–35. A Tisza-partiak remekül védekeztek, a pécsiek csupán négy pontot dobtak a felvonásban. A szolnokiak ennek köszönhetően pedig tízpontos előnnyel várhatták a záró negyedet, 49–39.

A meccs képe nem sokat változott az utolsó negyed elején, Oliver Vidin csapata tartotta előnyét, a mérkőzés végére azonban elkezdett zárkózni a Pécs, az utolsó két percre négypontosra olvadt az Olajbányász előnye.  Eads kosara ezt követően némileg megnyugtatta a kedélyeket, de Fahrud Manjgafic egy triplával válaszolt, 65–62. Durham két büntetőjéből csak egyet értékesített, Nemanja Nikolics viszont mindkettőt bedobta, így fél perccel a vége előtt csak két pont volt az előny, 66–64. Rudner viszont bedobta közelijét, amivel megnyerte a mérkőzést csapatának, 68–64-re győzött a Szolnoki Olajbányász. A szurkolók pedig a nyerőember, Rudner Gábor nevét skandálták a meccs végén. 

NHSZ-Szolnoki Olajbányász–NKA Universitas Pécs 68–64 (20–18, 14–17, 15–4, 19–25)

Szolnoki Városi Sportcsarnok, 1600 néző. Vezette: Montgomery-Tóth Cecília, Ádám József, Lengyel Ádám József (Bogárdi János)

Szolnok: JOVANOVICS 9/3, EADS 17/12, Pallai, RUDNER 15/6, WIGGINS 14. Csere: Révész 2, Pongó 6/6, Durham 5. Edző: Oliver Vidin.

Pécs: NIKOLIC 14/3, Kovács P. 7/3, DURMO 8, MANJGAFIC 14/3, Herger. Csere: WALKER 12/3, Scherer 3/3, Meleg, Lados, Henry 6. Edző: Csirke Ferenc.

Az eredmény alakulása.

2. perc: 1–4, 4. perc: 5–9, 6. perc: 10–13, 8. perc: 17–16, 12. perc: 25–23, 14. perc: 27–25, 16. perc: 32–31, 18. perc: 34–33, 22. perc: 40–35, 24. perc: 42–35, 26. perc: 43–37, 28. perc: 47–39, 32. perc: 53–41, 34. perc: 53–43, 36. perc: 61–50, 38. perc: 63–55.

Így látták a szakemberek:

Oliver Vidin, az Olajbányász vezetőedzője: – Szeretnék gratulálni a csapatomnak, nagyon nehéz meccset játszottak, két játékosunk is hiányzott a négyes pozícióról, ami megnehezítette a helyzetünket a mérkőzés előtt. Rudner Gábor lépett a helyükre, és remekül teljesített. Nagyon fontos volt, hogy a harmadik negyedben jól védekeztünk. Úgy gondolom nagy küzdelem volt ez mindkét oldalról. Két hét múlva ismét megmérkőzünk a Péccsel a kupában, remélem, hogy akkor jobban tudunk majd támadni, de hasonló találkozóra számítok. Azt hittem mindent láttam már edzőként a kosárlabdában, de azt, hogy ilyen gyenge büntetőzéssel és hármas dobásokkal is nyertünk, olyat nem, de úgy látszik bármi lehetséges. Nem ez az első alkalom, hogy gyengén büntetőzünk, ezen javítanunk kell. A harmadik negyedben a festékben felülmúltuk az ellenfelet, jól védekeztünk és átmenetekből pontokat tudtunk szerezni. Nehéz helyzetekben többen is elő tudtak lépni vezér szerepbe, mint James Eads vagy Sztrahinja Jovanovics, de Demajeo Wiggins is tizenegy lepattanót szedett, ami nagyon fontos volt.

Csirke Ferenc, a Pécs vezetőedzője: – Először is gratulálok a Szolnoknak, a mérkőzés összképét tekintve megérdemelten nyert. Számítottunk rá, hogy keményen védekező csapat, a harmadik negyedben nem tudtunk higgadtak maradni, elkezdtünk egyéni kosárlabdát játszani és ezt akarta a Szolnok elérni. Mondhatjuk, hogy mi is jól védekeztünk, mert 68 pontot kaptunk, de ez senkit nem érdekel, mert vereséget szenvedtünk. Hiányzott a Kerpel-Fronius Gáspár a csapatból, Meleg Gergőt pedig elveszítettük sérülés miatt a második félidőre, reméljük, nincs komoly baja. Nincs más dolgunk, mint a tanulni a hibákból, és felkészülni a következő mérkőzésre, amelyen a Körmenddel játszunk, ha nyerünk, akkor bejuthatunk a legjobb nyolc közé. A kupában szeretnénk visszavágni az Olajbányásznak két hét múlva.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában