JÁSZKUNSÁG

2019.10.15. 14:00

Több városban átalakult a testületek összetétele

Az önkormányzati választásokon nemcsak a polgármesterek személyéről, hanem a képviselő-testületek és a megyei közgyűlés tagjairól is döntöttek az állampolgárok. A tízezer lakosnál többet számláló települések testületi összetételéről olvashatnak alábbi cikkünkben.

Munkatársainktól

A polgármesterek és az egyéni választókerületek mellett a vidéki településeken a megyei közgyűlés tagjaira külön szavazólapon lehetett voksolni vasárnap. A választások során kiosztott mandátumok száma Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen tizennyolc.

Az öt, tíz, illetve tizenöt százalékos határt figyelembe véve, a képviselők közül tizenegy fővel, többségben a Fidesz–KDNP jelöltjei kaptak bizalmat, a Jobbik Magyarországért Mozgalom három, a Demokratikus Koalíció, a Momentum Mozgalom, a Magyar Szocialista Párt és a Mi Hazánk Mozgalom egy-egy fővel képviselheti a választópolgárok érdekeit a döntéshozás során az elkövetkezendő öt évben.

Szolnok

A megyeszékhelyen Szalay Ferenc, a Fidesz–KDNP jelöltje mindössze kétszázötvenkét szavazattal előzte meg az ellenzéki összefogás jelöltjét. A képviselő-testületbe viszont a Momentum, DK, LMP, Jobbik, MSZP, Mindenki Magyarországa Mozgalom tíz főt delegál, a Fidesz–KDNP a négy kompenzációs listáról bejutott képviselővel együtt összesen hét fővel képviseli a lakosság érdekeit.

Jászberény

Jászberényben a választópolgárok 43,81 százaléka adta le voksát tegnap az önkormányzati választáson. Budai Lóránt, a Közösen Jászberényért Egyesület (KJE) polgármesterjelöltje a voksok 42,63 százalékát szerezte meg, ezzel megnyerte a választást. Nagyon szoros küzdelemben, mintegy tizennégy szavazat különbséggel, dr. Szabó Tamás (Fidesz-KDNP) a második lett a szavazatok 42,48 százalékával. Dr. Magyar Levente függetlenként a voksok 10,15 százalékát kapta, míg Dobrosi Péterre (Mi Hazánk Mozgalom) a választópolgárok 4,73 százaléka szavazott. A döntéshozó grémiumba a Fidesz–KDNP hét, a Közösen Jászberényért Egyesület hat és a Mi Hazánk Mozgalom egy képviselője került. Az egyéni választókerületből hat Fidesz–KDNP-s képviselő jutott a testületbe, valamint négyen szereztek mandátumot a Közösen Jászberényért Egyesület tagjaiként. A Mi Hazánk Mozgalom egy embere a kompenzációs listáról került a vezetők közé, ahogy a Közösen Jászberényért Egyesület további két tagja, illetve a Fidesz–KDNP egy jelöltje is.

Karcag

Az újraválasztott nyolc Fidesz-KDNP-s képviselő mellett a kompenzációs listáról kettő mandátumot szereztek a Jobbik Magyarországért Mozgalom képviselői és egyet a Momentum Mozgalom emberei.

Törökszentmiklós

Törökszentmiklóson újraválasztották Markót Imre polgármestert, aki öt éve még a Jobbik, idén már az Otthonunk Szentmiklós Egyesület színeiben indult. A szavazatok 45,12 százalékával előzte meg a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltjét, Budai Ferencet, aki a voksok 39,04 százalékát kapta. Törökszentmiklós új képviselő-testületébe nyolcan egyéni választókerületből, hárman pedig kompenzációs listákról jutottak be. Az egyes számú választókerületben szavazategyenlőség alakult ki, itt majd később dől el a végeredmény. A képviselő-testület összetételét tekintve így vagy hat Fidesz-KDNP-s képviselő és öt Otthonunk Szentmiklós Egyesület színeiben induló képviselő, vagy egy független, öt Fidesz–KDNP-s és öt Otthonunk Szentmiklós Egyesület által delegált képviselő alkotja majd.

Tiszafüred

A tiszafüredi szavazás alkalmával a Fidesz–KDNP jelöltje, Ujvári Imre kapta a legtöbb voksot. A tizenegy fős füredi testületbe hetet a Fidesz–KDNP delegált, közülük egy a kompenzációs listáról került be. A további Mindenki Magyarországa Mozgalom által támogatott négy fő közül a kettő az egyéni választókerületében győzött, kettő a kompenzációs lista jóvoltából került a városvezetésbe.

Mezőtúr

Mezőtúron a polgármesteri tisztséget továbbiakban is Herczeg Zsolt, a Fidesz–KDNP jelöltje viseli. A Tegyünk Együtt Közösségünkért Egyesület hat jelöltje közül egy a kompenzációs listáról került a képviselő testületbe. A Fidesz–KDNP öt fője közül kettő a kompenzációs lista jóvoltából látja el feladatait a jövőben.

Tiszaföldvár

A választópolgárok közel fele ismét a független jelöltként induló Hegedűs Istvánnak szavazott bizalmat Tiszaföldváron. A következő ciklusban meglehetősen sokszínű képviselő-testülettel karöltve irányíthatja a várost. A Fidesz–KDNP öt, a Földvári Patrióták három, a Magyar Szocialista Párt kettő tagot delegálhat a városvezetésbe, közülük egy-egy a kompenzációs listáról került be, míg a szavazás során függetlenként egy további jelölt is bejutott a döntéshozók közé.

Abony

A megyeszékhelyhez közeli Abonyban Pető Zsolt a Városunk Fejlődéséért Egyesület színeiben nyerte a választást. Nyolc egyéni választókerületi képviselői helyet tudhat magáénak a Városunk Fejlődéséért Egyesület, míg hárman (Fidesz–KDNP) kompenzációs listáról kerültek be a testületbe.

Kisújszállás

Az önkormányzati választásokon, Kisújszálláson a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje, Kecze István ezerötszázharminchárom szavazattal előzte meg kihívóját. Az alakuló képviselő-testületben nyolc mandátumot szerzett a Fidesz–KDNP, valamint kompenzációs listáról bejutott kettő a Demokratikus Koalíció jelöltjei közül és egy a Jobbik Magyarországért Mozgalom képviselőjeként.

Momentum, DK, LMP, Jobbik, MSZP, Mindenki Magyarországa Mozgalom (10):

Berényi Gábor, Borda Zoltán, Fajcsák Károly, dr. Füle István, Galló György Péter, Győrfi Mihály, László Norbert, Ligeti József, Miskolczi László, Szekeres Éva

Fidesz–KDNP (7):

Bagdi Sándorné, Molnár Iván, dr. Póta Sándor, Rehó János, Rusvai Károly, Tasnádi Zoltán, dr. Tóta Áron

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!