Hírek

1970.01.01. 00:00

Hogyan tőzsdézhetünk sikeresen?

A tőzsdei befektetések révén nagy hozamot érhetünk el, de befektetett pénzünk jelentős részét is elveszíthetjük. Éppen ezért alapvető a jelentősége annak, hogy jó befektetési szolgáltatót válasszunk, illetve a kockázatok megosztását itt is szem előtt kell tartani.

BAMA

Ha részvény befektetésben gondolkodunk, az első lépés a befektetési szolgáltató gondos kiválasztása, hiszen a megkötött ügyletek sikere nagyban függ annak munkájától, illetve az elért eredményt jelentősen befolyásolhatják a felszámított költségek is.

A szolgáltató (brókercég vagy bank) kiválasztásánál éppen ezért fontos szempont lehet az adott intézmény mérete, tőkeereje, ami mutathatja annak stabilitását. Fontos emellett a piaci aktivitása, forgalma, ami az ügyfélkörének nagyságára utal. Ebben nagy segítséget jelent a Budapesti Értéktőzsde honlapja (www.bet.hu), ahol ezek a statisztikák naprakészen elérhetőek.

Lényeges szempont a felszámított díjak mértéke is: a brókercégek, bankok - mint minden szolgáltatásnál - díjat számolnak fel a tőzsdei ügyletek után, ami a tőzsdézés legfontosabb díjtételét jelenti, ha rendszeresen kötünk ügyleteket. Emellett díjat számolnak fel a megvásárolt részvények nyilvántartására szolgáló értékpapírszámla nyitása/vezetése, illetve a kapcsolódó számlák közötti átutalások után is. A díjak mértékében jelentős eltérések mutatkozhatnak az egyes befektetési szolgáltatók között. Érdemes tehát mindennek még az első lépések közt utánajárnunk.

A számlanyitások elvégzése után szabadon köthetünk ügyletet, mégpedig olyan módon, amelyet a kiválasztott szolgáltató (bank vagy brókercég) elérhetővé tesz számunkra. A megbízásainkat megadhatjuk telefonon, személyesen vagy interneten keresztül is. Utóbbi a legegyszerűbb és a legolcsóbb megoldás, emellett a szolgáltatók internetes felületein számos, a befektetési döntésünket megkönnyítő információ is rendelkezésre áll.

A tőzsdei kereskedésnél a befektetők folyamatosan nyomon követhetik az árak alakulását, a tőzsdén lévő vállalatokra vonatkozó híradásokat, ami az alapja a piac működésébe vetett bizalomnak, a piac stabilitásának. Az elérhető információk köre a napi kereskedési adatoktól az időszakos statisztikákon és idősorokon át a kibocsátói hírekig terjed, és minden olyan információt érint, amely a megalapozott befektetői döntések meghozatalához szükséges lehet. A tőzsde számos adatszolgáltatóval van kapcsolatban, amelyek a befektetők széles körének juttatják el a napi kereskedési adatokat, a tőzsdén jegyzett vállalatokkal kapcsolatos híreket is. Az adatszolgáltatók többsége rendelkezik internetes eléréssel is, így akár otthonról is nyomon követhetjük a tőzsdei kereskedést.

Mivel a tőzsdei befektetés a legkockázatosabbak közé tartozik, okkal vetődik fel a kérdés, hogy hogyan tudjuk ezeket a kockázatokat mérsékelni. Egyéni részvénybefektetéseknél a legnagyobb kockázattal akkor kell szembenézni, ha valamennyi megtakarításunkat egyetlen vállalat részvényébe fektetjük. Ha jó döntést hoztunk és szerencsénk van, rövid idő alatt jelentős nyereséghez is juthatunk. Ha azonban a piaci folyamatok, vagy az adott vállalat gazdasági helyzete kedvezőtlen irányba változnak, szélsőséges esetben (pl. a részvényt kibocsátó vállalat csődje) akár befektetésünk teljes értékét is elveszíthetjük. Befektetéseink kockázatát úgy csökkenthetjük, ha a részvénybefektetésre szánt összeget több részvény között osztjuk meg. Az egyedileg kockázatos részvények megfelelő összeválogatása (szaknyelven diverzifikációja) azt eredményezi, hogy a részvénybefektetéseink egészének kockázata összességében kisebb lesz, mint az egyedi kockázatok nagysága. (Fontos észben tartani azonban, hogy rövidebb időtávon ez a kockázatmegosztó stratégia sem garantálja, hogy nem lesz veszteségünk.)

Emellett, ha még nem rendelkezünk megfelelő ismeretekkel és kellő tapasztalatokkal az egyedi részvénybefektetések terén, de megtakarításainak egy részét szeretnénk a tőzsdén keresztül befektetni, első lépésként érdemes a részvényekbe fektető befektetési alapok közül választani. Mielőtt kiválasztjuk, hogy melyik brókercéget vagy bankot kívánjuk megbízni, döntsük el azt, hogy mely szempontok a legfontosabbak számunkra, például: sokat akarunk-e kereskedni, folyamatos tanácsadásra van szükségünk vagy önállóan meg tudjuk hozni a megfelelő döntést, illetve nem elhanyagolható szempont az sem, hogy mekkora összeget akarunk befektetni.

Milyen költségekkel kell számolnunk a tőzsdei részvények adásvétele kapcsán?

Ahhoz, hogy részvényekkel kereskedhessünk, mindenképpen nyitnunk kell egy értékpapír számlát valamelyik befektetési szolgáltatónál, mely után számlavezetési díjat kell fizetnünk - tudtuk meg Nyitrai Győzőtől, az OTP Bank Értékpapír és Vagyontervezési Főosztály igazgatójától. A számlavezetési díj szolgáltatótól függően tartalmazhatja (de külön is felszámításra kerülhet) a letétkezelési díjat is, amelyet szintén a számlán tartott értékpapírok után fizetendő. Ezen felül a legtöbb esetben az egyes részvény tranzakciók után a számlavezetőnek tőzsdei megbízási díjat kell fizetnünk, mely ügyféltípusonként és csatornánként eltérhet. Ennek összege szolgáltatónként eltérő lehet, általában százalékos értékben és minimum összeggel van meghatározva. Ha egy ügyleten nyereséget realizáltunk, akkor alapesetben 16 százalékos adókulccsal adózunk az elért nyereségünk után. Az adót azonban optimalizálhatjuk, ha az adókiegyenlítés lehetőségével élve összevonjuk a realizált veszteségeinket és nyereségeinket.

(x)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!