Hírek

2004.10.30. 05:57

Még nem biztos, ki a biztos

BAMA

A Rómában tartózkodó magyar miniszterelnök az EU-kormány tagjairól folytatott egyeztető tárgyalásokat.

Az Európai Bizottság biztosjelöltjei esetleges feladatmegosztásának átalakításáról egyeztetett Gyurcsány Ferenc José Manuel Durao Barrosóval, a testület leendő elnökével.

A kormányfő szerint minden tagország közös felelőssége, hogy mielőbb olyan megoldást találjanak, amely biztosítja a bizottság hatékony működését. Ehhez a felelősséghez a magyar kormány is kész hozzájárulni. Hogy mi a legjobb megoldás ebben a helyzetben, azt nyilván Barroso konzultációi fogják megmutatni. Lehet és kell is rugalmasságot tanúsítani – hangsúlyozta Gyurcsány.

Késznek mutatkozott támogatni azt az elképzelést, amelyben Barroso végiggondolja, hogy vajon az általa is elfogadott személyi összetételű bizottság tagjai között sikerüljön a feladatelosztás.

A kormányfő beszélt Magyarország jelöltjével, Kovács Lászlóval. A politikus is támogatja azt az elképzelést, hogy gondolják végig a feladatköröket. Gyurcsány Ferenc leszögezte: nem lát okot arra, hogy ezen túlmenően bármiféle változásra sor kerüljön.

EU-kormány: esélylatolgatás a sajtóban

Alaposan módosulhat az EU kormányaként működő brüsszeli bizottság tervezett összetétele. A Financial Times szerint José Barroso három-öt biztosjelölt, köztük Kovács László visszahívását vagy más posztra jelölését fogja kérni. A müncheni Süddeutsche Zeitung így fogalmaz: senki sem tudja, kitart-e Gyurcsány Ferenc kormányfő a magyar biztos jelölése mellett. „Kovács továbbra is kiváló diplomatának számít. Másrészt nem tesz jót neki az MSZP tekintélyvesztése a nép körében. Távozása az európai politikába az MSZP-n és a kormányon belüli nemzedékváltást húzná alá” – írta a német napilap.

A The Wall Street Journal értesülései szerint az Európai Bizottság új vezetője komolyan foglalkozik a gondolattal, hogy más posztot adjon a holland Neelie Kroesnek is. Őt eredetileg

a versenyügyi biztos tisztségére jelölte. A lett Udrét szintén sok bírálat érte a parlamenti meghallgatásokon, ráadásul az őt delegáló rigai kormány megbukott. (Barrosóék abban reménykednek, hogy rá tudják venni az új lett kabinetet: küldjön mást az EU-bizottságba.)

Barroso a BBC rádiónak adott interjújában kifejtette: nem elegendő egyetlen módosítás a bizottság összetételében. Azaz véleménye szerint az intézményi válság nem oldható meg kizárólag az olasz jelölt, Rocco Buttiglione távozásával.

Más jelöltet állítanának

A Fidesz új magyar EU-biztos jelölését szorgalmazza Kovács László helyett, hogy helyreálljon Magyarország megtépázott tekintélye – közölte Schmitt Pál alelnök tegnap Budapesten.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!