Hírek

2004.11.25. 00:53

Betegek magánkórházban

A betegeknek magasabb színvonalú és komfortosabb ellátást, az orvosoknak és ápolóknak biztos állást és jobb munkafeltételeket ígér a magántőke megjelenése az egészségügyben.

Hajnal László

[caption id="" align="alignleft" width="302"] Nem kérdéses, hogy jobb betegnek lenni a Telki magánkórházban, mint egy közkórházban.
[/caption]Valószínűleg nem kell a betegeknek gyógyszert és wc-papírt vinniük magukkal azokba a kórházakba, amelyek működtetésébe magánbefektetők is beszálltak. A hazai 170 közkórház közül jelenleg három ilyent találunk. Közülük kettőt a fenyegető bezárástól mentettek meg a befektetők.

Egyikük, a siklósi kórház, amelynek eladásáról a múlt héten írtak alá szerződést, 172 millió forint tartozást halmozott fel, de a működtetést végző közhasznú társaság 75 százalékának megvételével a Mega-Logistic Rt. vállalta az adósság rendezését. A befektető vállalta, hogy legalább tíz évig a jelenlegi ellátásokkal üzemelteti a kórházat.

A körmendi kórházat augusztus óta üzemelteti egy magáncég. A betegellátás színvonala mindenképpen emelkedni fog – nyilatkozta lapunknak Németh Attila főigazgató főorvos. Emellett a kórház alkalmazottai is jól járnak, nem kell attól tartaniuk, hogy elvesztik állásukat, másrészt várhatóan több pénzt vihetnek haza.

A befektető HospInvest Rt. az önkormányzattal kötött szerződésben vállalta, hogy jól működő intézményt varázsol a kórházból. A társaság vezérigazgatója, Gászpor Jenő a Világgazdaságnak nyilatkozva kifejtette, hogy kettéválasztják a gyógyítást és az azt biztosító háttérszolgáltatásokat. Utóbbiaktól azt várják, hogy profitot termeljenek.

Fekete, fehér, igen, nem

A pártok a december 5-i népszavazás előtt is állást foglaltak a kórházak magánosításáról. „Aki az emberre esküdött fel, az az egészségügyet szeretetszolgálatként, és nem üzleti vállalkozásként fogja fel” – utasította el Mikola István, a Fidesz szakértője a kórházak magánosításá-nak tervét. „Becsülettel meg kell mondani, hogy az egészségügynek szüksége van a magántőkére” – mondja Kökény Mihály (MSZP) az össznépivé dagadó vitában. „Az MDF partner az észszerű magántőke-bevonásban” – jelentette ki Gémesi György. „Magántőke nélkül sok intézmény működésképtelen” – hangoztatta Mézes Éva (SZDSZ).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!