Hírek

2004.11.15. 06:16

Bush elől menekülnek

Londonba, Mexikóba, de főleg Kanadába tartanak azok az amerikaiak, akik képtelenek megemészteni George Bush újabb négyévi elnökségét.

Gyulay Zoltán

Európában tárgyal az amerikai pénzügyminiszter

John Snow amerikai pénzügyminiszter a hét végén tíznapos európai körútra indult, amelynek keretében csütörtökön Varsóban megbeszélést folytat lengyel, cseh, szlovák és magyar kollégájával. Snow először Dublinban, utána Londonban tárgyal. Varsói megbeszéléseit követően pénteken részt vesz a 20 legfejlettebb ipari ország és fejlődő állam G20-ak csoportja pénzügyminisztereinek Berlinben kezdődő háromnapos ülésén. Snow szerint az európaiaknak csökkenteniük kell az adóikat, liberalizálni munkaerőpiacaikat és reformokat bevezetni nyugdíjrendszereikben.

George W. Bush Kaliforniában érte el a legrosszabb választási eredményt. A San Franciscói-öbölben egyre többet beszélnek a lehetséges távozásról. A hangulat arról az ellenszenvről árulkodik, amely a republikánus kormányzatot az ország egyes területein kíséri. Bush elnök San Franciscóban mindössze 15 százalékos támogatást kapott, míg kihívója, John Kerry demokrata párti szenátor a szavazatok 83 százalékát mondhatta magáénak.

November 3-a óta megsokszorozódott Kanada bevándorlási hivatala honlapjának amerikai látogatottsága – közölte az intézmény szóvivője. A kanadai hatóságok arra figyelmeztettek: akik Ottawába vagy Torontóba akarnak menekülni a republikánus kormány elől, nem részesülnek semmilyen különleges elbánásban.

Az amerikai elnökválasztás több hónapos kampánya kettévágta az Egyesült Államokat: győztesekre és vesztesekre.
A győztesek közé sorolhatók a konzervatív keresztény körök, amelyek minden eddiginél inkább mozgósították magukat George Bush mellett.
A részvényesek, akiknek az értékpapírjai az egekbe repültek az adócsökkentéseket ígérő Bush újraválasztása után.

Hillary Clintonnak, a volt elnök feleségének John Kerry vereségével nőttek az esélyei arra, hogy a demokraták új zászlóvivője legyen.
Vesztesnek tekinthetők a  nagyvárosok, ahol főleg nagy tömegben élnek a kisebbségek és a vesztesre voksoltak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!