Hírek

2004.11.11. 02:01

Két igen vagy két nem

A kettős állampolgárság bevezetéséről szóló népszavazás körüli politikai adok-kapokban a kormány riasztó statisztikákkal érvel. A Fidesz a szavazók lelkiismeretére próbál hatni.

Körmendi Gábor

A hiteles tájékoztatás és a mozgósítás célja a Fidesz népszavazási kampányának, mondják. Több millió szórólappal, tájékoztató füzettel és országjárással egybekötött plakátkampánnyal érvelnek a két igenért az ellenzéki politikusok.

„December 5-én két gondolkodásmód, két világlátás mérettetik meg. Arról kell dönteni, hogy minden pénzkérdés-e, vagy van valami más is, ami fontosabb, mint a pénz” –  mondta Pokorni Zoltán, a párt alelnöke, majd hozzátette: „A határon túli magyarok szabadsága és az egészségügy szabadsága nem pénz kérdése.” Pokorni ugyanakkor nem adott egyértelmű választ, hogy egy sikeres népszavazás után pártja adna-e szavazati jogot az újdonsült magyar állampolgároknak. Mint fogalmazott: „Most az elvi kérdést kell eldönteni” és nem kell olyan engedményeket adni, amit nem kérnek a határon túliak”.

Az érvényes és eredményes referendum után majd a Parlamentnek kell törvényt alkotnia a jogokról. A szocialista Vadai Ágnes szerint, ha az igenek győznek, az évente 168 ezer forintjába kerül minden adófizetőnek. „Menjenek el december 5-én a népszavazásra, és utasítsák el a magyar nemzetet megosztó, a határon túli magyarság ügyét rövid távú belpolitikai céloknak alárendelő kérdést” –  fogalmazott.

A munkaügyi és a szociális tárca után már az oktatási minisztérium is többletterheket említ a kettős állampolgárság ellen. Arató Gergely politikai államtitkár elmondta: a tárca számításai szerint, ha a határon túli magyar iskolákban tanuló 327 ezer diák 40 százaléka Magyarországra jönne, az összesen 63 milliárd forintba kerülne. Véleménye szerint a kettős állampolgárság bevezetésével a felsőoktatásban nőne az államilag finanszírozott képzésre jelentkezők száma. Így csökkennének a fiatalok bejutási esélyei.

A Fidesz szerint szégyen, hogy egy államtitkár ilyen képtelen állításokkal kiáll a nyilvánosság elé.
Az MDF négypárti egyeztetés összehívásával próbálja csitítani a kiélezett helyzetet. A Magyarországi Református Egyház zsinata ma alakítja ki véleményét. Bölcskei Gusztáv püspök arra szólított fel, hogy mindenki válaszoljon igennel a kérdésekre. A Jobbik Magyarországért Mozgalom az igeneket fogja népszerűsíteni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!