Hírek

2004.11.22. 09:14

Másfél millió dollár a tét

Időt megtakarítandó vezették be a teniszben annak idején a tie-break rendszert, a játszmabefejező gyors játékot. Roger Federer és Marat Szafin most fittyet hányt a sietősökre: a világbajnoki elődöntőben 26 percig püfölte a labdát a „rövidítésben”.

Árvay Sándor

[caption id="" align="alignleft" width="129"] Roger Federer folytatta jó sorozatát, s Szafint legyőzve bejutott a döntőbe
[/caption]Az orosz medve becsülettel küzdött, s élete talán legjobb formájában teniszezett. A második játszmában Szafin már 4:1-re elhúzott, aztán a rövidítésben hat szettlabdája is volt ahhoz, hogy ledolgozza hátrányát, s egyenlítsen. Csodálatos dolgokat művelt mindkét klasszis, a torna eddigi legjobb mérkőzését láthatta a publikum. Nyolc meccslabda kellett Federernek ahhoz, hogy a pontvadászat 19-18-as állásánál bevigye a megrendítő ütést. Így a világelső svájci 6:3, 7:6-ra nyerte az elődöntőt.

A 20-18-as meccszáró tie-break rekordbeállításnak számít: 1973-ban Wimbledonban az indiai Lall szenvedett meg hasonló módon a szenzációért, a svéd Borg legyőzéséért, aztán 1993-ban a US Openen a horvát Ivanisevic verte ugyanilyen finissel a kanadai Nestort. Federer tehát hibapont nélkül gyalogolt a lapzártánk után kezdődött fináléba, ahol Llyeton Hewitt volt az ellenfele. Az ausztrál az elődöntőben lehűtötte az amerikai álmokat: erőlködés nélkül elintézte (6:3, 6:2) az Andy Roddick elleni fellépést. Ha megnyerné a finálét, akkor az év végi összesítésben is megelőzné az amerikait, felzárkózva Federer mögé az ATP-rangsor második helyére. Ami azért a csodával határos lenne… Federer meccsmérlege az idén 73 győzelem és hat vereség, a Top–10 játékosok ellen immár zsinórban 22 mérkőzés óta nem talált legyőzőre. S a kihívók között ebben a szezonban ötször Hewitt is ott található, ám az ausztrál valamennyi próbálkozása sikertelen volt. Legutóbb éppen itt, Houstonban, a csoportmeccsek során győzött a svájci (6:3, 6:4), s a világbajnoki címmel járó 1,52 millió dolláros első díjnak is Roger Federer az egyértelmű esélyese.

A kaliforniai ikrek sikere a párosdöntőben

A Masters-Kupa fináléjában a kaliforniai ikerpár, Bob és Mike Bryan 3 óra 10 perces csatában 4:6, 7:5, 6:4, 6:2-re verte a zimbabwei Wayne Black, Kevin Ullyett duót. A spanyolok elleni december eleji Davis Kupa-döntőben is szereplő amerikai egység megvédte világbajnoki címét – a svéd Edberg és Jarryd kettős 1985–86-os duplázása óta először tud ismételni az előző évi nyertes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!