Hírek

2004.11.03. 06:08

Mérgezéstől félnek a lakók

Gombaszerű tűzgolyó csapott fel hétfőn a Szántóföld utca egyik 300 négyzetméteres vegyianyag-raktárából. A lángokat megfékezték, de a szétfolyó vegyi anyagok újabb tüzet okoztak. Egy tűzoltó könnyebben megsérült.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="267"] Száznegyvennégy tűzoltó oltotta a tüzet. Kétszáz literes fémhordókban tárolt vegyi anyagok égtek, több tucat robbanás történt.
[/caption]– Mondja már meg valaki, mi történt! – hallatszott mindenfelől a XV. kerületi Szlacsányi utcában hétfőn az éjfél előtt hívatlanul összesereglett tömegben. Káposztásmegyerről többen pizsamában bicikliztek át ide. Követték a füst útját, hogy kiderítsék, mi okozta azt a hatalmas robbanást.

– Utoljára a második világháborúban hallottam ekkora robajt. Akkor a nagy kaliberű fegyverek adtak ki ilyen zajt. Azt gondoltam, a rendőrök csaptak össze valamilyen bűnbandával. Aztán amikor az ablakhoz szaladtam, egy nagy tűzgolyót láttam. Olyan volt, mint egy kis atomrobbanás – meséli Egyed László (62) nyugdíjas gépszerelőmester. Lakatos Józsefné (62) egyszer már látott hasonló balesetet, akkor a bútorgyár robbant fel a Szántóföld úton. – Attól féltem, ugyanaz történt. Akkor halálos áldozatok is voltak, szörnyű visszaemlékezni a történtekre.

Kérdésükre csak reggel kaptak választ az érintettek. A sajtóból tudták meg, mitől kormosak az autóik, miért lep el mindent a pernye. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője mindenkit megnyugtat. Nem került vegyi anyag a levegőbe, amikor felrobbant a Palota Környezetvédelmi Kft. egyik raktára. Dobson Tibor hangsúlyozta, még nem tudni, mi okozta a detonációt. Egyelőre a szándékos gyújtogatást sem lehet kizárni. Kisfalvi Árpád, az ÁNTSZ közegészségügyi laboratóriumi főosztályvezetője arra kéri a környéken élőket, alaposan mossanak meg minden olyan élelmiszert, ami kinn maradt éjszakára. A tűzben elégett oldószerekből, festékekből, hígítókból ugyanis hajnalban sósavas pára csapódott le mindenre a robbanás közvetlen környezetében. A raktár 500 méteres körzetében lakóknak azt ajánlják, dobjanak ki minden gyümölcsöt, amit az udvaron tároltak. Kedden délben, amikor a raktár környékén jártunk, már nyoma sem volt az előző esti riadalomnak. Igaz, a kelleténél többen mosták autóikat, és féltették terményeiket.

Megsérült egy tűzoltó

Egy tűzoltó könnyebben megsérült a vegyi raktár oltása közben. Molnár Péter, a tűzoltóság szóvivője elmondta: a VIII. kerületi tűzoltóság munkatársa elesett és eltörte a csuklóját. Jelenleg betegszabadságon van Salgótarjánban. A sérült lánglovag 143 társával és 41 járművel oltotta a fémhordókban tárolt vegyi anyagokat. Később egy robbanás miatt a vegyi anyagok kifolytak az épületből, és a kinti tárolókban raktározott anyagok is meggyulladtak. A kétezer négyzetméteres lángtengert éjfélre megfékezték.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!