Hírek

2004.11.03. 06:19

Perelnének is, meg nem is

A Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén eldönthette volna, továbbviszi-e a pert vagy azon kívül fizet ötvenmillió forintot a Centrum Parkolórendszer Kft.-nek. Nem tette.

Zsidai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="256"] A Centrum Kft. megelégedne azzal, ha visszakapná ötvenmillió forintját. A budapesti polgárok pedig azzal, ha polgárbarát lenne a parkolási rendszer.
[/caption]Budapest 1995-ben kötött szerződést a Centrum Kft. jogelődjével, a Petrolex Kft.-vel. Az I., II., VI., VII., VIII., XI. és XII. kerületi fővárosi területekre kapott engedélyt bérparkoltatásra. A cég azonban elmaradt a bérleti díjjal, arra hivatkozva, a főváros nem segít behajtani a nem fizető autósok tartozásait. A főváros pert indított, Atkári János főpolgármester-helyettes pedig leemelt ötvenmillió forintot a cég számlájáról.

A Centrum viszontperel kamatokkal együtt 100-120 millió forint feletti összegre. Év elején megegyezést ajánlott a cég, pontosan ötvenmillióért elállna a per folytatásától. A tulajdonosi és a pénzügyi bizottság már nyár elején úgy döntött, támogatja a kiegyezést. Előbbi hozott is egy harmincnapos határozatot, ami azóta sem teljesült. Demszky Gábor sokallotta az összeget, és anélkül, hogy felfüggesztette volna a határozatot, újratárgyalásra kötelezte a bizottságokat. Bőhm András frakcióvezető (SZDSZ) a jogi ügyosztály állásfoglalására hivatkozva 15-20 milliós összeget tart elfogadhatónak.

Az októberi közgyűlés választhatott volna, ám sem a pereken kívüli megegyezés, sem a folytatás nem kapott többséget. Az érdekek mentén különös szavazó koalíció alakult. Az MSZP képviselői fizetnének ötvenmilliót, az SZDSZ–MIÉP– MDF képviselői viszont nem. A Fidesz eldönthette volna a vitát, ám tartózkodó szavazataival megakadályozta. Most már teljes a zűrzavar. Érvényben marad a végre nem hajtott bizottsági határozat, hogy fizessenek ötvenmilliót, a per pedig megy tovább.

Kupper András frakcióvezető nem akarja a nyilvánosságot

Kupper András frakcióvezetőt (Fidesz) szerettük volna kérdezni a perről, tekintettel arra, hogy nagybátyja érdekelt a Centrumban. A Fidesz sajtóirodája másként gondolta. Kupper helyett Wintermantel Zsolt frakcióvezető-helyettes nyilatkozott. Mint mondta, azért tartózkodtak a szavazástól, mert nem értenek egyet a főpolgármester törvénytelen eljárásával. Nem azért tartózkodtak, mert Kupper András miatt kényes lett számukra az ügy. A „Fidesz a bizottság álláspontját osztja, mivel azt tartja törvényesnek. Számunkra elvi kérdés volt, hogy nem szavazunk ilyen bohózatszerű eljárásban.”

A tulajdonosi bizottság döntésének azonban éppen a Fidesz tartózkodó szavazatai miatt nem tudott érvényt szerezni a közgyűlés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!