Hírek

2004.11.27. 07:29

Tücsökkel-bogárral a terrorizmus ellen

Növényeket is lehetne alkalmazni a bioterrorizmus ellen - állította a coloradói állami egyetem egyik biológusa. A Pentagon félmillió dollárral támogatta a kutatást.

Tornai Szabolcs

A coloradói egyetemen különféle mustárnövényekkel, így például lúdfűvel kísérleteznek. A tudósok genetikai módosítással szeretnék elérni, hogy a növény megváltoztassa színét, ha veszélyes anyagot észlel. És hogy a színváltozás akár műholdakkal is megfigyelhető legyen.
A virginai egyetem biológusai egymillió dolláros támogatást kaptak a Pentagontól, hogy kidolgozzák a rovarokkal történő észlelés módszereit. A tudósok több mint két tucat rovarfajtát, így tücsköket, molylepkéket, csótányokat, hernyókat gyűjtöttek öszsze a kísérletekhez. A rovarok feladata az lenne, hogy észleljék a mérgező gázokat, a robbanóanyagokat és az esetleges fertőzések terjedését a levegőben, a föld felszínén és a talajban egyaránt.
Ezek a rovarok olyanok, mint a pici rongyok vagy törlőkendők. Az ellenőrzés úgy nézne ki, hogy elengedik őket, majd miután berepülték a gyanús épületet vagy parkot, összegyűjtik őket. Ezután meg kell vizsgálni, milyen anyagokat szippantottak magukba. Egykoron a bányászok kanárikat vittek magukkal, hogy a bányában a madarak figyelmeztessék őket a mérgező gázokra. A biológiai fegyverek ellen még sosem alkalmaztak élőlényeket.
Egy ohiói laboratóriumban jelenleg azon dolgoznak, hogy bizonyos melegérzékelő bogarak módszerét lemásolják. Az efféle bogarak képesek akár ötven kilométeres távolságból is észlelni az erdőtüzet. Más amerikai kutatók méhekkel kísérleteznek. A méhek ki tudják mutatni a különböző robbanóanyagok, így például a TNT vagy a Semtex jelenlétét. Alkalmazásuk a reptereken is életmentő lehet. Folynak még kísérletek kagylókkal, halakkal, rákokkal és hínárfajtákkal is, hogy a vizekben is elhárítható legyen a veszély. Egyes parányi élőlények olcsóbbak és főleg megbízhatóbbak, mint bármiféle ember gyártotta műszer.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!