Hírek

2004.12.09. 06:56

A magyar fizetés átlag alatt nő

A közép-európai államok zömében az uniós átlagnál jobban nőnek a bérek.

BAMA

Jövőre a magyar bérek növekedése 1,3 százalékkal haladja meg a pénzromlás mértékét, ez azonban elmarad a 2,1 százalékos uniós átlagtól – derül ki a Világgazdaság írásából.

A Mercer tanácsadó cég által készített elemzésből az is kiderül, hogy a vizsgált 70 ország közül a litván munkavállalók lehetnek a legelégedettebbek 2005-ben. A balti állam lakói ugyanis 8 százalékos reálbér-növekedésre számíthatnak. Litvánia mellett Bulgária, Lettország, valamint Szerbia és Montenegró polgárainak fizetése növekedik jelentősebb mértékben.

Utóbbi országokban 5 vagy azt meghaladó mértékű lesz a növekedés. A béremelkedés ellenére továbbra is jellemző marad a feldolgozóipar áttelepülése nyugatról keletre. Hiszen az emelkedés ellenére a keleti bérek még mindig jelentősen elmaradnak a nyugatiaktól. Szakértők azt várják, hogy a közép-európai térségben erősödni fog a bérek növekedése. 

A reálbér-növekedés* (százalék):

Litvánia 7,7
Bulgária  5,6
Spanyolország 1,7
Magyarország 1,3
Románia 1,2
Németország 0,8

* 2005-ben várható bérnövekedés, az infláció figyelembevételével

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!