Hírek

2004.12.21. 00:00

A nagyvárosi fények hatása

A világ nagyvárosaiban ma már komolyan foglalkoznak a fényszennyezés jelenségével. A közterületek túlzott megvilágítását a szakemberek olyan civilizációs ártalmak közé sorolják, mint a megnövekedett forgalom, a légszennyezés vagy a zaj.

Dukay Nagy Ádám

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Budapest első gázlámpasora 1856 karácsonya előtt ragyogott fel. Azóta sokat fejlődtünk, ma a legtöbb közintézmény és műemlék ki van világítva.
[/caption]Budán 1777. november 9-én, Pesten 1790. január 1-jén gyújtottak először utcai olajlámpát. A főváros első gázlámpasora évtizedekkel később, 1856 karácsonya előtt világított fel. Villamos világítótesteket 1881-ben kapcsoltak be először Budapesten. Ezek voltak a kezdeti lépései a mai köz- és díszvilágításnak, melynek káros hatásairól nemrég hazánkban is tanácskoztak.

A jelenség a nagyvárosok sajátja. Ezek éjjeli fénye esetenként száz kilométerre is ellátszik. A túlzott világítás káros hatással lehet az emberi egészségre és az élővilágra is.

Egy német rákkutató csoport kimutatta: összefüggés van a mellrák-megbetegedések és az utcáról beszűrődő éjszakai mesterséges fény között. Az éjnek és a nappalnak ugyanis fontos szerepe van az ember biológiai ritmusában. Ha ez felborul, zavar keletkezhet a hormonháztartásban, ami befolyással lehet bizonyos daganattípusokra. Felmérések kimutatták azt is, hogy a túlzottan megvilágított környéken élők többet panaszkodnak alvászavarra és stresszre.

A nagyvárosok éjszakai fényei nem csak az emberek, az állatok életét is befolyásolják. Költöző madarak és rovarok milliói tévednek, majd pusztulnak el a mesterséges fények közelében.

– A jövő évben mi is napirendre tűzzük a fényszennyezés problémáját – mondta Bánsági György, a Fővárosi Közgyűlés környezetvédelmi bizottságának elnöke. – Munkánkba szeretnénk bevonni orvosokat, természetvédelmi szakembereket, és a csillagászokat.

Az égbolt az emberiség közös öröksége

Egy olaszországi becslés szerint a pontosabban beállított, új világítási rendszerek 430 ezer tonna olaj elégetését és

1,5 millió köbméter oxigén felhasználását tennék fölöslegessé. Ez egyedül Itáliában 250 millió euró megtakarítást jelentene. Az olasz képviselőház nemrégiben egy határozatot is elfogadott. Ez kötelezi a kormányt, hogy javasolja a UNESCO-nak: az éjszakai eget is fel kell venni az emberiség közös örökségének listájára.

Törvény és program az éj sötétjéért

Az Egyesült Államokban évente számos állam megtartja a nemzeti sötét ég hetét. A szervezők ekkor arra kérnek mindenkit, hogy a fölösleges fényforrásokat átmenetileg kapcsolják le, és vegyék észre az éjszakai égboltot. Csehországban 2002-ben fogadták el az atmoszféra védelme törvényprogramot. Ebben olyan lámpák használatát írják elő, melyek csak oda világítanak, ahová szánták őket.

Telihold: egy lux

Budapesti köztéri és közvilágítási lámpák: 8-30 lux

Egy világos szoba: 3500 lux

A teljes napfény: 10760 lux

Egy lux: az egy méterre lévő gyertya fényének mértékegysége sötét szobában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!