Hírek

2004.12.10. 00:00

A sebesség és a minőség generációja

A Nemzeti Hírközlési Hatóság sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az augusztus 31-én meghirdetett hazai harmadik generációs (vagy más néven UMTS) tender négy frekvenciablokkjából kettőben már lezárta az eljárást, és a harmadikban is közel a megoldás. Könnyen lehet tehát, hogy már 2005-ben megcsörrennek az első 3G-s mobilok.

Bóta Barnabás–Fülöp Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="173"] A jövőben nem csak halljuk, látjuk is, kivel beszélünk telefonon
[/caption]A 3G (azaz harmadik generáció) a hagyományos telefonbeszélgetések minőségének javítása mellett jelentősen növeli az adatátviteli sebességet, és ezáltal jó minőségű, internetalapú multimédia-szolgáltatások is elérhetővé válnak mobiltelefonon keresztül.
A mobilszolgáltatók reményei szerint a 3G adatszolgáltatás a jelenleg használt vezetékes szélessávú internetszolgáltatások komoly versenytársa lehet.

A következő generációs UMTS (Universal Mobile Telephone Service) hálózatok olyan gyors adatátvitelt tesznek majd lehetővé, amely révén a videotelefonálás is lehetővé válik (a hívó és a hívott fél látja egymás arcát a készülékek kijelzőjén), de akár filmeket vagy híreket is meg lehet tekinteni majd a mobiltelefonokon. A jelenleg elterjedt, „2,5 generációsként” is ismert műholdas (GPRS) mobilhálózatok még nem alkalmasak erre, azonban internetezni, e-mailezni már ezekkel is lehet.

A 3G olyan sebességet biztosít, hogy egy háromperces mp3 zene letöltése 11-90 másodpercet vesz igénybe, míg a jelenleg elérhető GPRS technológiával ugyanehhez 6-9 percre van szükség.
A most elnyert frekvenciahasználati jogosultságok tizenöt évig érvényesek. Az A blokkért a T-Mobile Magyarország 17 milliárd, a C blokkért a Pannon GSM 19 milliárd forint nettó összeget fizet. Utóbbi az UMTS jogosultság mellett egy kiegészítő 1800 MHz-es frekvenciacsomagot is tartalmaz.

Az összeget három év alatt kell törleszteniük a szolgáltatóknak, az első, 5,5 milliárdos tételt még idén. Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke sajtótájékoztatón elmondta: a meglévő három GSM-szolgáltatónak kiírt, harmadik B blokkról még folynak a tárgyalások a Vodafone Magyarországgal, de várhatóan a jövő héten ezek a megbeszélések is lezárulnak, feltételezése szerint a másik két blokkhoz hasonló eredménnyel.

Az új belépő szolgáltatónak fenntartott D blokk pályázatát eredménytelennek nyilvánította a hatóság: a svéd Tele2, illetve a dán TDC magyarországi leányvállalatai ugyanis nem tudtak megfelelő bankgaranciát bemutatni. Kovács Kálmán informatikai miniszter elmondta: a pályázat lebonyolításáról szóló törvény nem teszi lehetővé az egy éven belüli újratendereztetést. A hatóság tervei szerint a negyedik blokk pályáztatásával megvárják a nyertesek 2006 elején induló harmadik generációs szolgáltatásaival kapcsolatos tapasztalatokat.

A pályázat feltétele volt, hogy az új szolgáltatást a fogyasztók már 2006 januárjától igénybe vehessék Budapest belvárosában, 2008. január elsején pedig már a lakosság harminc százaléka számára elérhetőnek kell lennie.

Változó mobilok

Néhány 3G-s készülék

főbb jellemzői

Motorola A830

Kijelző: 176×220 pixel

Méret: 119×55×23 mm

Tömeg: 122 g

Nokia 6630

Kijelző: 176×208 pixel

Méret: 110×60×21 mm

Tömeg: 127 g

Sony Z1010

Kijelző: 176×220 pixel

Méret: 98,5×54,5×29 mm

Tömeg: 144 g

A mobiltelefon-gyártók és -forgalmazók nem vártak sem a bejelentésre, sem a kiépítésre: több 3G technológiás telefont is vásárolhatunk az üzletekben. Egyben azonban mindegyik készülék megegyezik: a 3G-s telefonok egyelőre nem lesznek olyan kicsik és kecsesek, mint a jelenlegi GSM készülékek sokadik generációja. A nagyobb méret azért van, mert a nagy sebességű, folyamatos kép- és hangátvitelhez szükséges kamera, a nagyobb kijelző és átviteltechnikai elemek több helyet foglalnak el, és így a készülék nem csak nagyobb, de valamelyest nehezebb is második generációs társainál.

Még sok a bizonytalanság, de csábító a jövő

Miközben nálunk még csak ébredezik a kezdeményezés, Nyugat-Európában már felmérések is készültek a 3G elterjedéséről. Több piackutató cég szerint az alkalmazás széles körű elterjedésére rövid időn belül nincs kilátás: a mobiltelefonok akkumulátoros üzemideje ugyanis még mindig túl rövid, s így pont arra nem megfelelő, amitől a szolgáltatók éppen a bevételt várják: azaz letölthető tartalmak

elérésére. Sok felhasználó pedig nem is veszi igénybe a 3G hálózati szolgáltatásokat, például a beépített kamerával készített képeket csak a saját telefonjában használja fel, de nem küldi tovább azokat MMS-ben – ez pedig nem termel bevételt a szolgáltatónak.

Kecsegtető távlatok

A német mmO2 vállalat egy olyan UMTS-hálózatot épít, melynek segítségével akár 3,6 Mbit/s-os adatátviteli sebesség is elérhető.

A jelenlegi ADSL kapcsolatokénál is jelentősen nagyobb mobil-adatátviteli sebesség két új technológia, a HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access) és az IMS (Internet Protocol Multimedia Services) segítségével érhető el.

A fejlesztők szerint amenynyiben minden a tervek szerint halad, a későbbiekben akár 14,4 Mbit/s-os adatátviteli sebességre is képes lesz a speciális mobilhálózat. Ez pedig jelenősen növeli a minőséget.

A hálózat először a brit Man-szigeten lesz elérhető a jövő év közepétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!