Hírek

2004.12.20. 00:00

Büntetik a tilosban autózókat

Egyszerre több kamera figyeli a főváros legfon-tosabb pontjait. A rendőrök ezeken keresztül értesülnek a balesetekről, torlódásokról. Néhány kamerával a tilosban járókat leplezik le.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Varsányi György rendőrzászlós elsősorban a belvárosi forgalmi helyzetet figyeli. Fél szeme azonban a szabálytalan autósokon van.
[/caption]Visszatartja a szabálytalankodó autósokat a Budapest belvárosában működő kamerarendszer. Összesen nyolcvannégy objektív figyeli a forgalmat a főváros legfontosabb pontjain. De ezek közül csak néhány rejt veszélyeket a siető gépkocsivezetők számára. A Rákóczi úton és a Kossuth Lajos utcán elhelyezett kamerákon keresztül azt ellenőrzik a rendőrök, hogy a sofőrök a tilalom ellenére közlekednek-e a buszsávban.

Fél órát nézelődtünk a BKV forgalomirányító központjában, ezalatt a számítógép több mint tíz szabálytalan autó rendszámát rögzítette.  – Nem lehet megúszni a büntetést, a rendszám alapján azonosítjuk a gépkocsi tulajdonosát. Ezután a szabálysértés súlyának megfelelő eljárás indul ellene. Legfeljebb harmincezer forintos bírsággal sújtható az ilyen sofőr – mondja Szécsi Tibor, a BRFK közlekedésrendészeti főosztály alosztályvezetője.

Az elmúlt tizenegy hónapban hétezerhétszáz feljelentést tettek a buszsáv szabálytalan használatáért. A rendőrség hasznosnak tartaná további utak „bekame-rázását” is. Elsősorban a folyton telített utakon lenne indokolt a távfelügyeleti ellenőrzés. Vannak azonban olyan agyafúrt autósok, akik kicselezik az elektronikus szemeket.

Kerületi térfigyelés

Hetek óta kérdés, megfelelően működnek-e a budapesti térfigyelő kamerák. Józsefvárosban voltak technikai problémák, ennek azonban nem szakmai vagy anyagi, hanem technikai okai voltak. Ezt a Városrendészeti Bizottság elnöke jelentette ki. Danielisz Béla a félévi beszámolók alapján meggyőződött arról: az önkormányzatok dolgoznak azon, hogy mielőbb kifogástalan berendezések üzemeljenek a város közterein.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!