Hírek

2004.12.09. 00:00

Csobogó felszín alatt hallgat a mély

Egyik szakember szerint bombák lapulnak a mélyben, a másik úgy véli, csak uszadékfák. Aki vélhetőleg ismeri a választ, hallgat. Három napja azt nyilatkozta lapunknak, inkább nem mond semmit, mert ez már nem szakmai, hanem politikai kérdés.

Lázin Miklós András

Viszonylag fiatal vagyok, ám annyi politikai reflex már kialakult bennem, ha valaki így beszél, a súlyosabb verzió a valós. Azaz minden ellenkező híreszteléssel szemben szerintem bombák lapulnak a Duna fenekén. Mikor kerülhettek ide? – ötlik fel az emberben a kérdés Lapozzuk föl Ungvári Krisztián Budapest ostroma című könyvét! Ebben említ egy SS divíziót, amely 1944–1945 fordulóján a Dunán különleges űrméretű lőszert csempészett az ostromlott városba. Az akció félsikerrel járt. Egyik hajójuk Budától északra megfeneklett, míg a többi bejutott.
Ám néhány szemtanú szerint a szerencsések közül sem mindnek alakult jól a sorsa. Egyet közülük szovjet repülőgépek süllyesztettek el. Egykori visszaemlékezők szerint még azelőtt, hogy ki tudták volna rakni.
Mit is mondott a búvár? Hosszú hengeres testek hevernek szerteszét…

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!